ABD, Yemen’e,Husilere silah taşıyan İran gemisine el koydu

ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, ABD ve müttefiki güçlerin, Yemen’deki Husi milis güçlerine silah taşıyan bir İran İslam Cumhuriyeti gemisine el koyduğunu açıkladı

ABD, Yemen’e,Husilere silah taşıyan İran gemisine el koydu

Husilere silah taşıyan İran rejimi gemisine bir ay önce el konulduğu bildirildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de sunulan El konulan gemiyle ilgili bilgilendirmede gemide 1700 adet tüfek, 21 karadan havaya füze, saldırı ve tanksavar füzeleri ve diğer gelişmiş silahların bulunduğunu belirtildi.

Kelly Craft, İran rejimi gemisinin nerede tutulduğuyla ilgili bilgi vermedi.

İran rejimi ve güdümündeki Husilerin Kızıldeniz’deki faaliyetlerinin tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini dile getiren Craft, Kızıldeniz'de oluşabilecek bir petrol sızıntısının yıkıcı sonuçlarının olacağının altını çizdi. Craft ayrıca Husilerin Yemen’e yönelik insani yardım operasyonlarına müdahalelerini de sona erdirmesi gerektiğini söyledi.

Yemen’de yaşanan savaşın yol açtığı insani krize değinen ABD temsilcisi, “İran, Husileri silahlandırma faaliyetlerine son vermeli. Bu Yemen’de çatışmaların daha da uzamasına sebep oluyor. Yemen’in daha fazla silaha ihtiyacı yok” dedi.

Yemen hükümeti ve Husileri gerginliği azaltma ve BM nezdinden siyasi bir çözüme odaklanması gerektiğini vurgulayan Kelly Craft, Huti saldırılarının çatışmaların uzamasının yanı sıra Yemen’deki çözüm çabalarını da engellediğini söyledi.

BMGK’nin İran rejimine yönelik silah ambargosu

ABD yönetimi, BMGK’nin İran rejimine yönelik devam eden ancak önümüzdeki aylarda sona erecek silah ambargosu süresinin uzatılmasını istiyor. İran rejiminin sihal ambargosuna rağmen birçok yerde çatışmaların yaşanmasına yol açtığını ve silah ambargosunun bitmesi durumunda bu yıkıcı faaliyetlerini daha da artıracağını vurgulalyan ABD, BMGK’ye İran rejimine yönelik silah ambargosunu yeniden uzatmasını istiyor.

Molaların Husilere silah desteği

İran rejimi, Husilere silah sağladığına dair birçok kanıt olmasına rağmen bunu ret ederken BM, Suudi Arabistan’ın ulusal petrol şirketi Saudi Aramco saldırısında kullanılan dronlar ve bu dronların kullandığı füzelerin İran rejimine ait olduğu ve İran rejiminin bu milisleri silahla beslediğini doğruladı.

2014’ten bu yana iç savaşın sürdüğü Yemen’de İran rejiminin beslediği Husi milis grupları başkent Sana ve ülkenin birçok eyaletinin kontrolünü ele geçirdi. Mart 2015'te, Hutilerin ilerleyişini durdurmak ve meşru hükümeti desteklemek amacıyla Suudi Arabistan liderliğindeki Arap Koalisyonu kuruldu ve bu tarihten sonra Husiler belirli aralıklarla hava saldırıları gerçekleştirdi. Buna karşı İran rejimi, Hutiler etiketli Suudi Arabistan petrol tesisleri ve havalimanlarına terörist saldırılara başladı.

Son 6 yılda Yemen iç savaşında 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği belirtiliyor. BM verilerine göre, Yemen’deki iç savaş dünyanın en kötü insani krizine neden oldu.

BM raporlarına göre Yemen’de yaklaşık 24 milyon kişi hayatta kalmak için gıda yardımına ihtiyaç duyuyor ayrıca 10 milyon kişi de insani yardım bekliyor.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Yemen’deki iç savaştan dolayı Yemen’in, hastalık, siyasi istikrarsızlık ve ekonomik bozulma yıkımıyla karşı karşıya oluğunu belirterek, 12,6 milyon dolarlık Coronavirüsle mücadele desteği dahil ABD’nin son 20 yılda, Yemen'in uzun vadeli gelişimine destek olmak amacıyla 4 milyar dolarlık destek sağladığını belirtmişti.