ABD yönetimi Irak ve Türkiye'yi uyardı

Bloomberg haber sitesi ABD hükümetinin Ankara’ya da bir mektup göndererek, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne tehdit ve şantajlarını sürdürmesi halinde askeri ve ekonomik yardımlarını askıya alacağını ilettiği, Ankara’nın ise bu uyarıya büyük tepki gösterdiğini yazdı.

ABD yönetimi Irak ve Türkiye'yi uyardı

ABD Başkanı Donald Trump’ın  Kürdistan Bölgesi halkını toplu şekilde cezalandırmaya çalışan Ankara ve Bağdat’ı uyardığı, Türkiye ve Irak’ın İran’a yakınlaşmasından da büyük rahasızlık duyduğu bildiriliyor.

Kürdistan Bölgesi’nde gerçekleşen referandum sonrası İran, Türkiye ve Irak devletleri Kürdistan Bölgesi’ne sert tepki gösterek, askeri, siyasi ve ekonomik yaptırım uygulamakla tehdit etmişti.

Dünya ajanslarında yer alan bazı haberlere göre, Kürdistan halkının cezalandırılmasından büyük rahasızlık duyan ABD ve Fransa, bunu engellemek için devreye girmiş durumda.  

Arapça yayın yapan El Weten gazetesi, Hewice operasyonu ardından ABD ve Fransa’nın Kerkük’e güç göndereceğini ileri sürdü.

ABD’de yayın yapan Bloomberg haber sitesi ise, Donald Trump hükümetinin Bağdat Büyükelçisi aracılığı ile Irak Başbakanı Haydar İbadi’ye gönderdiği mektupta gerilimi düşürmesini istediğini manşetine taşıdı.  

Kürtlerin ABD’nin müttefiği olduğunun altı çizilen mektupta, İbadi’ye gerilimi sürdürmesi halinde ABD’nin Irak’a verdiği askeri ve ekonomik desteğini keseceği uyarısında bulundu.

Bloomberg haber sitesi ABD hükümetinin Ankara’ya da bir mektup göndererek,  Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’ne tehdit ve şantajlarını sürdürmesi halinde askeri ve ekonomik yardımlarını askıya alacağını ilettiği, Ankara’nın ise bu uyarıya büyük tepki gösterdiğini yazdı.

Haberde, Kürdistan Bölgesi referandumu sonrası Türkiye ve Irak’ın İran ile yakınlaşmasının ABD’yi rahatsız ettiği bilgisi paylaşıldı.