ABD Yönetiminde Esad konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor

ABD Yönetiminde Esad konusunda kafa karışıklığı yaşanıyor

ABD'de Trump yönetiminin Suriye politikasına ilişkin kafa karışıklığı sürüyor.

Foreign Policy'den (FP) Colum Lynch ve Robbie Gramer'in üç ayrı diplomatik kaynağa dayandırdıkları haberde, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres arasında geçen hafta ABD Dışişleri'nde özel bir görüşme yaptığı iddia edildi.

Tillerson bu görüşmede BM şefine, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın kaderinin "şu anda Rusya'nın elinde olduğunu" ve Trump yönetiminin önceliğinin IŞİD'i yenmekle sınırlı olduğunu söyledi.

Tillerson, Nisan ayında Han Şeyhun'da yapıldığı iddia edilen kimyasal saldırı sonrası, Esad'ın görevi bırakmasında ısrarcı olduklarını söylemişti.

FP haberinde, Tillerson'ın sözlerinin Trump yönetiminin Suriye'de sürücü koltuğunu Rusya'ya bırakmaya istekli olduğunu gösterdiği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı aynı görüşmede, Amerikan ordusunun son aylarda Suriye ordusuna yaptığı saldırıların da sınırlı ve taktik saldırılar olduğunu savundu. Tillerson, bu saldırılardaki hedeflerinin Esad yönetimini zayıflatmak ya da muhalefetin pazarlık gücünü artırmak değil, "gelecekteki olası kimyasal silah kullanımlarını caydırmak ve Suriye'de IŞİD'e karşı savaşan Amerikan destekli güçleri korumak" olduğunu vurguladı.

FP, bu görüşmenin, Washington'ın Esad'ı tanıdığını gösterdiğini ileri sürerken, ismini açıklamayan bir dışişleri yetkilisi, 2012'deki Cenevre anlaşmasına hâlâ bağlı olduklarını, bu sürecin sonunda Esad'ın statüsünün de karara bağlanacağını kaydetti.

Aynı yetkili, "Suriye halkı kendi ülkesinin siyasi geleceğine siyasi bir süreç sonucunda karar vermeli" dedi.

Tillerson'ın Guterres'e ayrıca, "Esad'a ne olacağı Amerikan hükümetinin değil, Rusya'nın sorunu" dedi. Dışişleri yetkilisi, ABD'nin "terör tehdidine karşılık vereceğini", ancak Esad'ın kalıp kalmaması konusunda "büyük oranda bilinemezci" olduğunu kaydetti.