ABD yönetimine 'Rojava Özerk Yönetimi'ni tanıyın' çağrısı

ABD Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu (USCIRF), ABD hükümetini Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'ni meşru bir yerel yönetim olarak resmen tanımaya çağırdı.

ABD yönetimine 'Rojava Özerk Yönetimi'ni tanıyın' çağrısı

USCIRF 2021 raporunda, ABD hükümetinin Özerk Yönetimi meşru, yerel bir hükümet olarak tanıması ve buna bağlı olarak ABD'nin kurumlarıyla olan ilişkisini genişletmesi tavsiyesinde bulundu.

Raporda, Suriye Hükümeti'nin Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi elindeki tüm bölgelerinden yaptırımlarını kaldırması gerektiği önerisi yer aldı.

Raporda Suriye krizinin çözümü için siyasal yollar önerilerek Özerk Yönetim'in Birleşmiş Milletler toplantılarına katılması gerektiği belirtildi.

USCIRF heyeti geçen yıl Rakka’daki Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi binasını ziyaret etmişti.

Heyete başkanlık eden Nadine Menza, şu açıklamayı yapmıştı:

"USCIRF olarak ABD hükümetine, Suriye’den çıkması için Türkiye’ye baskı yapılması çağrısında bulunduk. Uluslararası toplumun Türk devleti ve ona bağlı İslami grupların etnik ve dini azınlıklara karşı işledikleri suçlara sessiz kalmaması gerektiğini belirttik.

USCIRF olarak ABD hükümetine, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile ilişkilerin genişletilmesi, Suriye’nin geleceğinde bölgesel bir hükümet olarak tanınması ve Kuzey ve Doğu Suriye üzerindeki ambargo ve yaptırımların kaldırılması konusunda önerilerde bulunduk. Bununla beraber Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin 2254 sayılı karar çerçevesinde siyasi çözüme katılması gerektiğini ABD hükümetine ilettik. Böyle başarılı bir yönetimin ülke için yapılan toplantılara katılmaması özür gerektiren bir durumdur.”

Ahval