ABD’de Kürdistan bağımsızlığına destek tasarısı

Kürdistan bağımsızlık referandumuna destek ve bağımsızlık hakkının tanınması için tasarı hazırladı. Tasarı, Kongre’nin Dış İlişkiler Komisyonu’na sunuldu.

ABD’de Kürdistan bağımsızlığına destek tasarısı

ABD Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi Üyesi Trent Franks, Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen referandumun tanınması için bir karar tasarısı sundu.

Trent Franks, tasarıda, Kürdistan bağımsızlık referandumuna destek ve bağımsızlık hakkının tanınması için tasarı hazırladı. Tasarı, Kongre’nin Dış İlişkiler Komisyonu’na sunuldu.

Tasarı, 25 Eylül’de yapılan bağımsızlık referandumunda çoğunluğun ayrılmaktan yana oy kullandığı ve Kongre’nin, Kürdistan devlerinin kurulmasının desteklenmesini öngörüyor.

Tasarıda, Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı açısından yasal zemin olarak, Birleşmiş Milletler’in Kişisel ve Siyasal Haklar Uluslararası Sözleşmesi ile Ekonomik, Sosyal Ve Kültürel Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye atıfta bulunuluyor. Franks’in hazırladığı metinde, Kürtlerin IŞİD’le savaşa verdiği destekten de söz ediliyor.

“Karar tasarısını Kongre’nin Kürtlerin egemen bir ülke olarak statülerini belirlemesine desteğini ifade etmesi için sundum” diyen Franks, şöyle devam etti:

“Bağdat yönetimi Kürtlerin haklarını garanti edemedi ve Kürt halkını IŞİD ile diğer şiddet yanlısı gruplardan koruyamadı. Dünyada her ulusun, özellikle de varoluşsal tehditlerle karşı karşıya bulunanların kendi kaderini tayin hakkına sahip olması nedeniyle, -eğer bu ulusal çıkarımıza uygunsa- ABD’nin onların bağımsızlık girişimlerini desteklemek zorunda olduğunu düşünüyorum. Nihayetinde, Amerika egemen bir devlet olarak bağımsızlığını istediğinde, bize sempati duyan dünya liderleri tarafından destek gördük. Şimdi aynı desteği Kürt halkının almasının vakti geldi.”

Karar tasarısının ne zaman oylanacağı ve Kongre’nin diğer kanadı olan Senato’ya da gönderilip gönderilmeyeceği bilinmiyor.