ABD’den DSG’ye bağlı Sanadid Güçleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında koordinasyon girişimi

ABD ordusu, Suriye toraklarında Irak-Ürdün sınır hattında desteklediği DSG çatısı altında yer alan Senadid Güçleri ile Özgür Suriye Ordusu adlı yapının koordineli hareket etmeleri için çalışmalar yürüttüğü ileri sürüldü.

ABD’den DSG’ye bağlı Sanadid Güçleri ile Özgür Suriye Ordusu arasında koordinasyon girişimi

Yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD ordusundan üst düzey bir heyet, Cuma günü Rojava’nın Haseke iline bağlı Derik ilçesinin sınır kasabası Tıl Koçer'de (Yarubiyye) Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bünyesinde hareket eden Arap sünni Senadid Güçlerinin başındaki Bender Hamidi Dehham ile bir araya geldi.

ABD komutanlarının görüşmesi yaklaşık 1,5 saat sürdü.

Toplantıda, ABD’li komutanlar, DSG bileşeni olarak kabul ettikleri Sanadid Güçlerinden, Suriye-Irak-Ürdün sınırının kesişim noktasında yer alan Tanıf bölgesindeki muhalif silahlı grup Özgür Suriye'nin Ordusu ile koordineli hareket etmesini istediği ileri sürüldü.

Yerel kaynaklar, iki oluşum arasındaki koordinasyonun, İran destekli yabancı silahlı gruplarayönelik tedbirler ile "sınır güvenliğinin sağlanması" konularında talep edildiğini bildirdi.

2021'de binlerce Arap unsurundan DSG bünyesinde sınır gücü kuran ABD ordusu, Senadid Güçlerini Haseke hattına yerleştirmişti.

Özgür Suriye Ordusu

Kendilerini rejim karşıtı silahlı grup olarak tanımlayan Özgür Suriye Ordusu ise Suriye-Ürdün sınırındaki Tanıf bölgesinde ABD'nin desteğiyle varlık gösteriyor. Grup, ABD ordusundan silah ve eğitim desteği alıyor.

Özgür Suriye Ordusu, aralarında rejim güçlerinden ayrılan subaylar ve astsubaylar ile rejim güçlerine karşı askeri operasyonlara katılan siviller de dahil olmak üzere yüzlerce savaşçıyı içeriyor. Önceki yıllarda kazandıkları askeri tecrübe ve personel tarafından yoğun bir eğitimden geçirilen personel, “Uluslararası Koalisyon” liderliğinde geçen yıl 2022 yılının Ekim ayında meydana gelen değişikliğin ardından yoğunlaştı.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon Güçleri, “Maghawir al-Thawra” (Devrim Komandoları) ordusunun ismini Özgür Suriye Ordusu olarak değişmesini talep etti.  “Maghawir al-Thawra” (Devrim Komandoları) ordusunun adı 4 Şubat’ta değiştirilerek Özgür Suriye Ordusuna dönüştürüldü ve başına adını Albay Ferid Hüssam el-Kasım geçirildi.

Deyrezor’daki ABD üssüne HIMARS roketatar sistem takviyesi

ABD ordusu hafta içinde Suriye'nin doğusundaki Irak sınırında bir kısmı DSG’nin kontrolünde olan Deyrezor vilayetinde petrol sahasında sık sık İran destekli silahlı grupların hedefi olan üslerini çok namlulu roketatar sistemi HIMARS'larla takviye etmişti.

Suriye'nin doğusunda ve Rojava’da karşılıklı saldırılar

ABD'nin Deyrezor ve Haseke vilayetlerindeki petrol ve gaz tesislerindeki üsleri son dönemde, İran destekli grupların varlık gösterdiği bölgelerden sık sık saldırılara maruz kalıyor. Tanıf bölgesindeki ABD üssü de dronlarla hedef alınıyor.

Diğer taraftan Suriye-Irak sınırındaki Deyrezor vilayetinde  konuşlu İran destekli gruplara ait noktalar ve araçlar da zaman zaman kimliği belirsiz hava araçları tarafından vuruluyor. /Rudaw