ABD'den flaş DSG kararı

ABD'den flaş DSG kararı

ABD, Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede stratejik ortağı olarak gördüğü Suriye Demokratik Güçleri'ne silah ve cephane desteğini sürdürüyor. Bunun yanı sıra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rojava'da DSG'ye İnsansız Hava Aracı (İHA) eğitimi verileceğini açıkladı. Öte yandan, DSG kontrolünde bulunan Deyr ez Zor'da yeni bir eğitim merkezi kurulması kararlaştırıldığı bildirildi.

Suriye'de IŞİD'e Karşı Mücadelede Uluslararası Koalisyon'un öncülüğünde faaliyet gösteren ABD Askerleri, 15 Eylül'de Gire Spi'yi (Tel Abyad) ziyaret etmişti. Burada DSG yetkilileriyle görüşen ABD'li yetkililer, görüşme sonrası bir açıklama yayınladı.

DSG savaşçılarından 'bölgede yaşayan sivil ve askeri liderler' olarak bahsedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Güvenlik mekanizmasındaki ilerleme ve konsey liderlerinin halkı güvenli tutma yönündeki çabaları ele alındı. Güvenlik mekanizmasının ilk safhasında iyi ilerleme olduğunu görüyoruz. Koalisyon ve DSG Türkiye'nin endişelerini gidermek adına tahkimatları belirlemek ve kaldırmak için birkaç devriye gerçekleştirdi."

Öte yandan, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin (SOHR) yerel kaynaklara dayanarak verdiği haberinde ise toplantıda YPG için Deyr ez Zor'da yeni bir eğitim merkezi kurulması kararlaştırıldığı belirtildi.

El Ömer bölgesinde kurulacak bu eğitim merkezinde savaşçılara silah eğitiminin yanı sıra İHA/drone eğitimi de verilecek. Yaşanan gelişmeler ABD'nin, Kürtlere gelişmiş insansız hava araçları teslim edebileceğinin işaretini de veriyor.