ABD’den Irak’a yaptırım hamlesi

ABD’den Irak’a yaptırım hamlesi

ABD’nin İran’ın en önemli isimlerinden biri olan Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’yi Bağdat’ta düzenlediği operasyonla öldürmesinin ardından Tahran’la ilişkiler krize girerken, bir yandan da Irak yönetimi ile Washington arasında asker çekme gerilimi yaşanıyor.

Irak Parlamentosu, Kasım Süleymani suikastının ardından yabancı güçlerin bölge dışına çekilmesini kapsayan bir karara imza atmıştı.

ABD askerlerinin Irak’tan çekilmesini isteyen Bağdat hükümetine karşı ABD’den yeni bir hamle geldi.

The Wall Street Journal’da yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanlığı, Irak’ı, Irak Merkez Bankası rezervlerini elinde tutan New York Federal Bankasına erişimini kaybetme riski konusunda uyardı.

Irak’ın petrol satışlarından elde edilen gelirlerinin New York Federal Bankası’nda tutulduğu belirtilen haberde, Irak’ın hesaba erişiminin engellenmesi halinde finansal sisteminde kritik sıkıntılarla karşılaşabileceği ifadeleri yer aldı.

Irak Merkez Bankasının en son açıklanan finansal tablolarına göre, 2018'in sonunda New York Federal Bankası’nın gecelik mevduatında Irak’ın yaklaşık 3 milyar doları bulunuyor.

New York Federal Bankası’nın, dünya genelinde 250 civarında merkez bankası ve diğer yabancı resmi kurumların hesabını elinde tuttuğu biliniyor.

ABD Başkanı Donald Trump da Bağdat’ı yaptırımlarla tehdit etmiş, “Ülkeden çıkmamızı isterlerse ve bunu dostça yapmazlarsa onlara daha önce hiç görmedikleri ağır yaptırımlar uygularız. İran yaptırımları bunların yanında hafif kalır” demişti.