ABD'den Mazlum Kobanê dahil yüzlerce DSG'liye özel vize

ABD'den Mazlum Kobanê dahil yüzlerce DSG'liye özel vize

ABD'de, sadece Suriye Demokratik Güçleri Genel Komutanı (DSG) Mazlum Kobane'ye değil, yüzlerce Kürt savaşçıya ABD vizesi kolaylığı sağlayacak yasa tasarısı hazırlandı.

ABD'de, Türkiye karşıtı hava, Ermeni Soykırımı'nı tanıyan yasa tasarısının Temsilciler Meclisi'nde ezici çoğunlukla kabul edilmesiyle iyice şiddetlenirken, şimdi de Türkiye'nin, iade edilmesini istediği belli başlı DSG savaşçılarının, ABD vizesi alarak Amerika'ya seyahatini kolaylaştırmayı öngören, Cumhuriyetçi ve Demokrat Kongre üyeleri tarafından Kongre'ye sunuldu.

The Hill'de Rebecca Kheel tarafından kaleme alınan haberde şu detaylar dikkat çekti:

"Demokrat Kongre üyesi Jason Crow, Demokrat Parti'li üyelerin de desteğiyle, IŞİD'e karşı savaşta ABD ile aynı safta mücadele veren Suriyeli Kürtlere özel bir göçmen vizesi ile ABD'ye seyahat etmelerini sağlayacak bir yasa tasarısı hazırladı.

Crow'un hazırladığı tasarı, Suriyeli Kürtlerin, ABD' Başkanı Donald Trump'ın bu ay başında Kuzey Suriye'den asker çekme kararıyla başlayan Türkiye'nin saldırısı ile karşı karşıya kaldıkları bir döneme denk geldi.

Emekli bir Özel Harekat mensubu da olan Crow, 'Başkanın Kuzey Suriye'den asker çekme kararının pek çok ağır sonucu var ve en olumsuz etkiyi de, ortaklarımız, müttefiklerimiz ve bizim yanımızda savaşan, IŞİD'e karşı misyonumuzda bize yardım ederken büyük fedakarlık yapmış insanlar hissedecek. Nihayetinde de bizim güvenilirliğimizi olumsuz etkileyecek. Amerika'nın güvenilirliği, ortak ve müttefiklerimizin bizim saflarımızda savaşmaya karar vermelerinde önemli bir sebep' yorumunu yaptı. 

Yasa tasarısı, ABD'nin yanında Suriye'de yer alan Kürt ve diğer Suriyelilere, ailelerine özel bir göçmen statüsü vermeyi öngörüyor. Tasarının onaylanması halinde, her yıl Suriyeli 4 bin kişi bu özel göçmen vizesi hakkından yararlanacak. 

Benzer özel vize programları daha önce, ABD saflarında savaşan Irak ve Afganlılar için de çıkarılmıştı.

Crow, tasarının Kongre'ye Kürtlere desteğini göstermesi açısından gerçek bir somut yol sunduğunun altını çizdi."