ABD'den Peşmerge Güçleri'ne 200 milyon dolarlık destek

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı, ABD'nin önümüzdeki yıl 2 Peşmerge tugayı için eğit-donat programı başlatacağını ve 200 milyon dolarlık yardımda bulunacağını belirtti.

ABD'den Peşmerge Güçleri'ne 200 milyon dolarlık destek

Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Cabbar Yaver, ABD Savunma Bakanlığı'ndan gelecek mali desteğe ilişkin açıklamalarda bulundu. Yaver yaptığı açılamada, ABD Savunma Bakanlığı'nın, IŞİD'le mücadele kapsamında Kürdistan Bölgesi'ne verilmek üzere 200 milyon dolarlık yardım bütçesi ayırdığını ve bu bütçenin yarısının 2 Peşmerge Tugayı'nın eğitiminde kullanılacağını söyledi.

TUGAYLAR HENÜZ BELİRLENMİŞ DEĞİL

ABD Savunma Bakanlığı'nın aldığı mali destek kararının henüz proje aşamasında olduğunu belirten Yaver, "Söz konusu kararın onaylanması ve paranın gelmesiyle birlikte iki tugayın eğitimine başlanacak. Paranın geri kalan kısmının ise yedek silah parçaları ile Peşmerge'nin ulaşım ve iletişim sistemlerine harcanması planlanıyor" diye konuştu.

Eğit-donat programının uygulanacağı 2 Peşmerge Tugayı'nın henüz belirlenmediğini kaydeden Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığı Genel Sekreteri Yaver, "ABD Kerkük'teki 1. ve 2. Piyade Tugayı'nı hafif ve ağır silahlar olmak üzere tamamen donattı. Şimdi kentin güney ile kuzeybatısında görev alıyorlar" diye konuştu.

SİLAH SATIŞI

ABD Dışişleri Bakanlığı, önceki gün Peşmerge Güçleri için Irak'a 295.6 milyon dolarlık silah satışını onayladığını duyurmuştu.