ABD'den S-400'lerde yeni hamle: Türk askerlerinin eğitim göreceği üsler yaptırım listesinde

ABD'den S-400'lerde yeni hamle: Türk askerlerinin eğitim göreceği üsler yaptırım listesinde

Türkiye ile ABD arasındaki S-400 restleşmesi giderek sertleşiyor. ABD'nin bir süre önce, 116 adet F-35 savaş uçağının Türkiye'ye teslimatını bloke etmesi ve daha fazla yaptırımda bulunacağı tehdidinin ardından, yeni bir adım geldi ve S-400'ler konusunda Türkiyeli askerlerin eğitim göreceği tüm Rus askeri üsleri yaptırım listesine alındı.

Dün gece (21 Mayıs) ABD'nin, Türkiye'ye S-400'lerden vazgeçmesi için iki hafta süre verdiği haberleri medyaya yansımış ve Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara'nın Washington yaptırımlarına hazırlandığını açıklamıştı.

CNBC haberinde, "Türkiye, ilk haftanın sonunda Rusya’yla milyarlarca dolarlık anlaşmayı iptal etmeli ve bunun yerine ABD’de Raytheon şirketi tarafından üretilen Patriot füze savunma sistemini almalı, yoksa Lockheed Martin’in F-35 programından ihraç edilme, vaat edilen 100 adet F-35’i kaybetme, yaptırım uygulama ve NATO’nun olası tepkisi ile karşılaşacak" denilmişti.

Akar ise, yaptığı açıklamada, ""Hakkımızı hukukumuzu sürekli masaya koymaya devam ediyoruz. Bunun da anlaşılmasını bekliyoruz" diyen Akar, "Önümüzdeki aylarda S-400'ün parçaları gelince biz de CAATSA yaptırımlarını harekete geçireceğiz" diyorlar. Biz duygusal hareketler yapıp herhangi bir yanlışa düşmemek için sükûnetle, hazırlıklarımızı yapıyoruz. Böyle bir duruma gelindiğinde ne yapılabilir, onların da hazırlıklarını yapıyoruz" ifadesini kullanmıştı.

Sözcü Gazetesi'nden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göreyse, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Christopher A. Ford imzasıyla yayınlanan Washington’un yeni yaptırım listesinde, Rusya’da karadan havaya füze eğitimi veren Gatchina Üssü de yer aldı. Yaptırım listesinde sadece Gatchina Üssü değil, karadan havaya füze sistemi eğitimi vermek üzere yerine kullanılacak tüm üslerin ve bağlı kurumların da dahil olacağı ayrıca ifade edildi. ABD böylece, Rusya’nın eğitimleri Gatchina yerine başka bir üsse ya da tesise kaydırması halinde, kullanılacak tüm yeni mekanların da listede olacağını açıklamış oldu.

Gürcanlı, kararın ekran görüntüsünü de haberinde paylaştı:

Karar, 100 kadar mühendisin S-400 eğitimleri için Rusya'da bir askeri üsse gönderileceği haberlerinin gündeme gelmesinin ardından alındı.

Rus haber ajansı TASS, 7 Mayıs’ta yayınlanan haberinde diplomatik bir kaynağa dayanarak, “Mayıs ayı sonunda, yaklaşık 100 Türk askeri, anlaşmaya göre 2019'da teslim edilecek olan S-400 hava savunma sistemlerini kullanmak üzere Rusya'da bir askeri üstte eğitime başlayacağını” bildirmişti. Haberde, eğitimin yaklaşık 5 ay süreceğini de belirtilmişti.