ABD’den ‘Suriye’de ayrı bir Kürt devleti’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, “ Suriye'nin kuzeyinde” ayrı bir devlet kurulmasını desteklemediklerini söyledi. Patel, Irak'ın bağımsızlığını desteklediklerini ve bu bölgedeki tehditleri de ciddiye aldıklarını söyledi.

ABD’den ‘Suriye’de ayrı bir Kürt devleti’ açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel, Washington'da düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rûdaw muhabiri, “Ashab-ı Kehf adlı İran destekli grup, ABD askerlerinin Irak'tan çıkarılması için yeniden mücadeleye başlayacağını duyurdu. Grup açıklamasında bu defaki mücadelenin çok daha büyük ve farklı olacağını belirtti. Öte yandan Lübnan’daki Hizbullah Irak’ta iki yeni silahlı grup kurdu. ABD bu tehditleri ciddiye alıyor mu? ABD, İran destekli grupların Bağdat'taki bu etkinliğine karşı ne yapmayı düşünüyor?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Elbette tehditleri ciddiye alıyoruz ve en büyük önceliğimiz çalışanlarımızın orada güvende olduğundan emin olmak. Ayrıca İran'ın bölgedeki etkisinin bölgesel güvenlik ve bütünlüğü baltalayacağından, istikrarı, Irak kurumlarını ve Irak halkının refahını baltalayacağından sürekli endişe duyuyoruz; Irak'ın bağımsızlığını desteklemeye ve Irak kurumlarının güçlendirilmesine destek vermeye devam edeceğiz.”

Patel, “Suriye lideri Beşar Esad bölgesel arenaya dönüyor ve bölge ülkeleriyle ilişkilerinde normalleşme kaydediyor. ABD, Özerk Yönetiminin geleceğini korumak için desteklediği bu Kürt yönetimi ile Şam arasında resmi bir ilişki kurulması fikrini destekliyor mu? Kürtlere Şam'a dönmeleri için yeşil ışık yaktınız mı?” sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

“Kuzeydoğu Suriye'de ayrı bir devlet kurulmasını desteklemiyoruz. Bölgede kalıcı istikrarın Suriye halkının iradesini temsil eden bir süreçten geçeceğine inanıyoruz. Bu da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Kararında bahsedilmişti. Dışişleri Bakanımız açıkça ifade etmiştir; Gerçek bir ilerleme olmadıkça ve BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı ile tutarlı olmadıkça, Beşar Esad rejimiyle ilişkilerin normalleşmesini desteklemiyoruz."