ABD’den Suriye'ye 756 milyon dolarlık insani yardım

ABD Dışişleri Bakanlığı, on yıldan fazla süren bir savaşın ardından insani durumun "kritik" olduğu Suriye'ye 756 milyon dolarlık ek insani yardım göndereceğini açıkladı.

ABD’den Suriye'ye 756 milyon dolarlık insani yardım

ABD'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield de duyuruyu Perşembe günü Suriye konulul Güvenlik Konseyi özel toplantısında yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yılın başlarında açıklanan 808 milyon doların üzerine çıkan bu tür bir fonun "Suriye halkına olan sarsılmaz bağlılığımızı sürdürmeyi" hedeflediğini söyledi.

Suriye'deki milyonlarca insan için "can simidi" olan insani yardımın Türkiye sınırından ulaştırılmasına izin veren uluslararası bir anlaşmanın önemini vurgulayan Bilinken, “Suriye halkına sarsılmaz desteğimizi sürdüreceğiz" dedi.

Blinken, "Sınır ötesi yardımlar, gıda, ilaç ve diğer temel ihtiyaçları içeren hayat kurtaran yardımın kuzeybatı Suriye'de gerçekten de hayatta kalmak için ihtiyacı olan insanlara ulaşmasını sağlamaya yardımcı oluyor" dedi.

Temmuz ayı ortalarında BM Güvenlik Konseyi, Suriye’ye insani yardım mekanizmasını altı ay uzatan bir kararı kabul etti. Batılı ülkelşer bu sürenin bir yıla kadar uzatmak istemiş ancak Rusya yarısını yani, gelecek 10 Ocak'a kadar olan süreyi kabul etmişti.

2014 yılından bu yana yürürlükte olan bu sistem, Şam rejiminin onayı olmadan, yardımların İdlib üzerinden 2,4 milyondan fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor.

Washington, 11 yıllık savaşta Suriye'ye toplamda 15,7 milyar dolar insani yardım sağladığını söylüyor.