ABD'den, TSK'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonuna ilişkin açıklaması

ABD'den, TSK'nın Kürdistan Bölgesi'ndeki operasyonuna ilişkin açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü , "Sivillerin ölümünden endişe duyuyoruz. PKK’yi yenmek için Türkiye’nin Irak ve Kürdistan Bölgesiyle birlikte çalışması gerekiyor" dedi.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Kürdistan Bölgesi toprakları içerisinde PKK’ye yönelik eylemlerine ilişkin yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’nin meşru kaygılarını anladıklarını ancak Irak ve Kürdistan Bölgesiyle birlikte çalışması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:

“Sivil can kayıplarından dolayı endişe duyuyoruz ve Irak Hükümeti tarafından dile getirilen endişelere dikkat çekiyoruz. Irak'ta yürütülen askeri operasyonlar konusunda Irak egemenliğine saygı göstermesi gerektiği yönündeki görüşümüzü tekrar teyit ve vurgulamak istiyoruz.

Kuzey Irak'taki (Kürdistan Bölgesi) durumun olağanüstü karmaşıklığı göz önüne alındığında, Türkiye’nin ve IŞİD’i yenilgiye uğratmak için çabalayan tüm ortaklarımızın, IŞİD üzerindeki baskıyı maksimum seviyede sürdürerek tüm Koalisyon personelinin güvenliğini sağlamak için birlikte çalışırken eylemlerini yakından koordine etmek hayati önem taşımaktadır.

PKK'nin Türkiye'ye getirdiği meşru güvenlik tehdidinin farkındayız ve Türkiye'yi Irak'ın egemenliğini destekleyecek şekilde Irak'la ortak terörle mücadele işbirliğini sürdürmeye teşvik ediyoruz.

Kürdistan Bölgesi de dahil olmak üzere, Türkiye ve Irak'ı PKK'yi yenmek için birlikte çalışmaya çağırıyoruz. ABD, sürdürülebilir güvenlik çözümlerinin ancak işbirliği ile sağlanabileceğine inanmaya devam ettiğimizden, bu konuda koordineli bir yaklaşımı kolaylaştırmaya ve desteklemeye hazırdır.

En nihayetinde, Şengal gibi bölgelerin Kürdistan Bölgesi ile koordineli olarak federal hükümet ve güvenlik güçlerinin tam kontrolü altına girmesi gerekiyor. Böylece PKK ve diğer milis grupları kendi gündemlerini ve emellerini yerine getirmekten uzak kalırlar. Bölgede yaşanan istikrarsızlık IŞİD soykırımı kurbanı yüz binlerce kişinin eve dönmesine engel oluyor.”

 

 

Rudaw