ABD'den Türkiye'nin operasyonuna kısmi onay: Koalisyon güçleri Rojava'dan çekiliyor

Türkiye'de “Barış Pınarı” adı verilen Rojava'ya yönelik operasyonla ilgili hazırlıkları devam ederken, Beyaz Saray’dan Türkiye’nin tek taraflı operasyon planıyla ilgili açıklama geldi.

ABD'den Türkiye'nin operasyonuna kısmi onay: Koalisyon güçleri Rojava'dan çekiliyor

Türkiye'de “Barış Pınarı” adı verilen Rojava'ya yönelik operasyonla ilgili hazırlıkları devam ederken, Beyaz Saray’dan Türkiye’nin tek taraflı operasyon planıyla ilgili açıklama geldi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak” denildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump arasında bir telefon görüşmesinin yapıldığı belirtilen açıklamada IŞİD’i yenen ABD kuvvetlerinin, artık doğrudan bu bölgelerde olmayacağı ifade edildi.

Açıklamada, “Türkiye bundan böyle, ABD’nin son iki yıldır, bölgede yakaladığı IŞİD üyelerinden sorumlu olacak” denildi. 

Beyaz Saray açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Bugün Başkan Donald Trump ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir telefon görüşmesi yaptılar. Türkiye yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine yönelik uzun zamandır planladığı operasyon konusunda harekete geçecek. Amerikan Silahlı Kuvvetleri bu operasyonu desteklemeyecek ve bir parçası olmayacak. Amerikan güçleri DAİŞ’in halifelik ilan ettiği ve Amerika’nın onları def ettiği bu bölgelerde artık bulunmayacak. Amerikan hükümeti bölgedeki DAİŞ mensuplarının geldiği Almanya, Fransa ve diğer Avrupa ülkelerine DAİŞ mensuplarını geri almaları konusunda baskı yaptı ancak onlar bu kişileri geri almayı kabul etmediler. Amerika yıllardır vatandaşlarının vergilerine büyük maliyetler getiren bu örgüt mensuplarını artık daha fazla tutmayacak. Bundan böyle bölgede geride kalan iki yıl boyunca yakalanmış olan DAİŞ mensuplaırndan da Türkiye sorumlu olacak.“

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından gece yapılan açıklamada da Erdoğan ile Trump’ın bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği, ikilinin ABD Başkanı’nın daveti üzerine önümüzdeki ay Washington’da bir araya geleceği duyuruldu.

Öte yandan Anha'nın haberine göre ise ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon güçlerinin Hasekê Kantonu’na bağlı Serêkaniyê ile Fırat Bölgesi’ndeki Girê Spî kentlerinde bulunan sınır hattındaki noktalarından çekilmeye başladı. Geri çekilmenin bugün sabaha karşı gerçekleştiği belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan da operasyona ilişkin açıklama geldi. Kalın, Twitter hesabından "Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'ın açıklamasını Twitter'dan değerlendiren gazeteci Cansu Çamlıbel, şunları yazdı:

"Türkiye Suriye’nin kuzeyine operasyona başlıyor. ABD müdahil olmayacak. SDG bölgeden çekilecek. Türkiye o bölgede ele geçirilmiş ve SDG tarafından tutulan bütün IŞİD’li esirlerden sorumlu olacak. 

Beyaz Saray açıklamasında olmayan Türkiye’nin ne kadar derinlikte bir alanda operasyon için gireceği. Koordinatlar ABD’ye verilmiş. Bir de tabii IŞİD kalıntılarının TR’ye teslim edilmesinden ötürü öyle bir iç ferahlığı geldi ki bana. 

Tipik Trump: Kendisi açısından en sorunlu konuyu (IŞİD esirleri) Türkiye’ye itelemiş. Azil soruşturması nedeniyle zorda malum, şimdi ülke içindeki imajını toparlamak için bunu başarı diye satmaya çalışacak. Kongre ise ‘Kürtleri sattık diye ortalığı ayağa kaldıracak’.

Bu arada önemli detay: Beyaz Saray açıklamasında ‘ABD Suriye’den çekiliyor’ diye bir ifade yok. Halbuki en son yaklaşık 10 ay önce Trump Erdoğan’la başka bir telefon görüşmesinin ardından bunu taahhüt etmişti. Bazı şeyler hiç değişmiyor ve TR operasyonundan sonra da değişmeyecek.

Mesela...YPG omurgası üzerine oturan Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) dağıtılacağından falan bahseden de yok. Sadece Türkiye sınırından güneye çekecekler onları."

Washington Post yazarı David Ignatius ise "Başkan Trump, Suriye'de büyük bir hata yapmak üzere. Kaynaklar, ABD'nin bu gece Suriyeli Kürt müttefiklerine ABD'nin Türkiye sınırındaki mevzilerinden çekilip sözde 'güvenlik mekanizmasını' terk ederek Türk güçlerinin işgaline izin verdiğini bildirdiğini söylüyor" diye yazdı.