ABD’li büyükelçi: Peşmerge’nin birleşmesini destekliyoruz

ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, Peşmerge’nin birleşmesi sürecini desteklediklerini ifade etti.

ABD’li büyükelçi: Peşmerge’nin birleşmesini destekliyoruz

Başkan Neçirvan Barzani, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’ı başkent Erbil’de kabul etti. Görüşmeye dair Twitter hesabından bir açıklama yapan ABD'nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski, görüşmenin Kürdistan Bölgesi ile olan ortaklıklarının yeniden teyit edilmesi amacıyla gerçekleştirildiğini söyledi.

Peşmerge’ye desteklerinin devam edeceğini ifade eden Romanowski, “Birleşik Devletler, IŞİD’in kalıcı yenilgisinin sağlanması için Kürdistan Bölgesi Peşmerge Bakanlığının Peşmerge birliklerini modernleştirme ve birleştirme çabalarını desteklemeye kararlıdır” diye belirtti.

Kürdistan Bölgesi’nde Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) 70’inci ve 80’inci tugaylar olarak adlandırılan kendi Peşmerge birliklerine sahip.

Peşmerge Bakanlığı, resmi verilere göre 125 bin Peşmergesi olan 22 tugaya sahip. Bu tugaylardan ikisi ortak tugaylar olarak Kürdistan Bölgesi idaresi dışında kalan Kürdistani bölgelerin savunmasını yapmak üzere Irak Savunma Bakanlığına bağlı.

2010-2013 yılları arasında 70’inci ve 80’inci birliklerin yaklaşık 42 bin Peşmergesi birleştirildi ve 14 ortak tugay oluşturuldu fakat sonrasında siyasi partiler arasındaki gerilimler, IŞİD'e karşı savaş ve Ekim 2017 olayları süreci bozdu.

Sekteye uğrayan süreç, Uluslararası Koalisyon’un koordinasyonunda 2018’de tekrar başladı. Peşmerge’nin birleşmesi için 35 maddelik bir proje oluşturuldu.