ABD’li heyet, Özerk Yönetim ve ENKS ile görüştü

ABD'nin Kuzey Doğu Suriye Temsilcisi Nikolas Granger beraberindeki heyetle Rojava Özerk Yönetimi temsilcileri ve ENKS ile görüştü.

ABD’li heyet, Özerk Yönetim ve ENKS ile görüştü

Rojava Özerk Yönetimi tarafından yapılan açıklamaya göre, ABD’li heyet ile Özerk Yönetim Dış İlişkiler Kurulu Eş Başkanı Bedran Çiya Kurd ve beraberindeki heyet arasındaki görüşme bugün Rojava’da gerçekleştirildi.

Açıklamada, genel olarak Suriye ve özelde de Rojava’da meydana gelen son gelişmeler ele alındı. Ayrıca, Suriye-Türkiye arasındaki görüşmenin de değerlendirildiği aktarıldı.

Çiya Kurd’un, Suriye’deki sorunların ülkedeki tüm tarafların katılımıyla ve Suriyelilerin çıkarlarına uygun olacak şekilde çözülmesinin gerektiğini vurguladığı belirtildi.

Nikolas Granger’in ise Suriyelilerin kendi aralarında anlaşmasına yönelik politikalarının net olduğunu aktararak Suriye’deki siyasi değişimi vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada, IŞİD’in bölgede insani felaketlere yol açacak faaliyetleriyle aynı zamana denk gelen Türkiye saldırılarının da ele alındığı ifade edilerek Çiya Kurd’un, “Türkiye tehdidi devam ediyor, Türkiye sivilleri bombalamaya devam ediyor. Bizim Türkiye’nin ulusal güvenliğine tehdit olduğumuz iddiaları gerçeklikten uzak bir iftiradır. Güçlerimiz, bu ihlalleri her gün gerçekleştiren Türkiye'nin aksine, Türkiye içinde herhangi askeri eylemde bulunmamıştır” ifadelerini kullandığı aktarıldı.

ABD'li Granger’in, bölgede kalıcı çözümün sağlanmasını vurguladığı, IŞİD'i kalıcı bir şekilde yenebilmek ve bölgenin güvenlik ve istikrarını korumak için ellerinden gelenin en iyisini yapacaklarını vurguladığı ifade edildi.

Ayrıca, Suriye’ye insanı yardımların ulaştırılması konusunun da ele alındığı ve Til Koçer Sınır Kapısı’nın kapatılmasının bölgede yaşayan milyonlarca insanın hayatını olumsuz etkilediği bilgisine yer verildi.

Öte yandan ABD’li heyetin Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) ile de bir görüşme gerçekleştirdiği öğrenildi. Görüşme hakkında Rûdaw’a konuşan ENKS Başkanlık Kurulu Üyesi Süleyman Oso, görüşmede Rojava’daki genel durumun, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik olası bir saldırı tehdidinin ve Suriye-Türkiye yakınlaşmasının ele alındığını aktardı.

Oso; ABD temsilcinin, Türkiye’nin Rojava’ya girmesine karşı olduklarını belirttiğini ifade etti.