ABD'li McGurk: Kürdistan halkının kararına saygı duyulmalı

ABD'li McGurk: Kürdistan halkının kararına saygı duyulmalı

Erbil’i ziyaret eden ABD’nin IŞİD’le mücadele özel temsilcisi Brett McGruk, Kürdistan Başbakanı Neçirvan Barzani’ye, bağımsızlık referandumu konusunda Kürdistan halkının talebine saygı duyduklarını söyledi.

Bu akşam Başkan Mesud Barzani ile görüşmesi beklenen ABD’nin IŞİD’le Mücadele özel temsilcisi Brett Mcgurk, Başbakan Neçirwan Barzani’yi ziyaretinde IŞİD ile mücadeleye ilişkin önemli mesajlar verdi.

Bölgenin hassas bir dönemden geçtiğine vurgu yapan Mcgurk, IŞİD’le mücadelede Peşmergenin kahramanlığına vurgu yaptı. 25 Eylül’de gerçekleştirilecek olan Kürdistan Bağımsızlık Referandumunda halkın vereceği karara saygı duyduklarını belirten McGurk, zamanlamaya dikkat çekerek Erbil ile Bağdat arasında sorunun çözümü için diyaloğa daha fazla ağırlık vermesi gerektiğini kaydetti.

Başbakan Barzani de sorunların çözümü için Bağdat’la diyaloğa açık olduklarını bir kez daha vurguladı.

Kendi geleceğini tayin hakkının Kürdistan halkının, meşru ve doğal hakkı olduğunu belirten Başbakan, bu yolda çok sayıda kurban verildiğini hatırlattı.

Başbakan ayrıca, Irak hükümetinin yıllardır anayasaya bağlı kalmadığını, buna rağmen Erbil’in, Bağdat’la diyalog yollarının sağlanması için koalisyon ülkelerinin yardımcı olmasını istedi.