ABD’li senatörden Biden’a YPG mektubu

ABD’li senatör Tammy Duckworth, Başkan Joe Biden'a Rojava’daki Kürt nüfusu üzerindeki “kötü niyetli faaliyetlerini azaltması için Türkiye üzerindeki baskıyı artırma” çağrısında bulundu

ABD’li senatörden Biden’a YPG mektubu

Irak Savaşı gazisi ve Illinois Demokrat Senatör Tammy Duckworth, dün Başkan Joe Biden'a bir mektup yazarak, IŞİD'e karşı mücadelede ABD ile omuz omuza mücadele eden Suriyeli Kürtleri desteklemek için daha fazla çaba harcamasını istedi.

POLITICO’da yer alan habere göre, Duckworth, Ekim 2019'da “yıkıcı bir operasyonla Kuzeydoğu Suriye'de Kürtlerin elindeki bölgesini işgal etmesi için” Türkiye'yi cesaretlendirdiği için Trump'ı kınayarak, “bu durum uluslararası itibarımıza ciddi şekilde zarar verdi” dedi.

Duckworth, mektubunda, "Amerika geri döndü ve diplomasi bir kez daha dış politikamızın merkezinde yer alıyor. Ulusal hedeflerimize ulaşmak için müttefiklerimize ve ortaklarımıza olan güveni yeniden tesis etmeliyiz” diye yazdı.

ABD’li senatör, özellikle, Biden'dan Ankara'dan “Kürt nüfusuna karşı devam eden kötü niyetli faaliyetlerini durdurmasını ve Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü (NATO) üyesi olarak uluslararası anlaşmazlıkları barışçıl yollarla çözme yükümlülüğünü yerine getirmesini" talep etmeye çağırdı.

Mektupta Duckworth, Biden'ı Suriyeli Kürtlerin IŞİD tarafından harap edilen bölgenin altyapısını yeniden inşa etmelerine ve Covid-19'a karşı mücadelede insani yardım sağlamalarına da yardımcı olmasını istedi.

2004 yılında Irak’ta UH-60 Black Hawk helikopterinin vurulması ile her iki bacağını da kaybeden Illinois Demokrat Senatör Tammy Duckworth, ayrıca Başkan Biden’dan Kürt güçlerinin IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı örgütlerle mücadelede fedakarlığını gözönünde bulundurmasını talep etti.

ABD’li senatör; IŞİD ile mücadeleye yardım eden Kürtlere özel göçmen vizeleri sağlanmasını, Yeşil Kart başvurusu yapan Kürtlerin başvurularının da "süratle" gözden geçirilmesini istedi.

Haberde, ABD-Türkiye ilişkilerinin Jode Biden’ın göçtiğimiz günlerde 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanımasının ardından daha da kötüleştiği belirtildi.

POLITICO, eski Başkan Donald Trump’ın Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile samimi ilişkiler geliştirdiği ancak Biden yönetiminin Rus silahlarının satın alınması nedeniyle Ankara üzerindeki baskıyı artırdığı hatıurlatıldı.