ABD'li yetkili: 'DSG ile ortaklığımız sürüyor'

Türkiye'nin Rojava ve Kürdistan Bölgesi’ne yaptığı operasyonlara dair ABD kanadından peş peşe açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD'li yetkili Rayburn, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının var olduğunu bunların giderilmesi için de ABD’nin bazı adımlar atması gerektiğini söyledi.

ABD'li yetkili: 'DSG ile ortaklığımız sürüyor'

Ülkesinin, Orta Doğu'dan ayrılmasının mümkün olmadığını söyleyen ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının var olduğunu bunların giderilmesi için de ABD’nin bazı adımlar atması gerektiğini dile getirdi.

Biden yönetimi açıklamasında, Türkiye'nin ‘terör kaynaklı’ güvenlik kaygıları ve kendini savunma hakkı olduğunu ifade ederken, Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) ‘müttefik’ olarak bahsetti.

Türk medyasına konuşan ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn ise,  ‘ABD’nin, DSG ile ilişkisinin IŞİD ile mücadele devam ettikçe sona ermeyeceğini’ dile getirdi."Türkiye'nin güvenlik kaygıları için diplomasi kullanılmalı"Joel Rayburn, "ABD için Irak ve Suriye'de IŞİD ile mücadele gerçekten hayati önemdeyse Türkiye'nin, güvenlik kaygılarına dikkat edilmeli ve kaygılarını gidermek için zemin yaratılmalı. Türkiye'nin kaygılarını gidermek için nüfuzu ve diplomasi kullanılmalı" dedi.

"Mücadele bitene kadar DSG ile ortağız"

Amerika, Obama döneminde Rojava’da, terör örgütü IŞİD’i bitirmek için müttefiki olan Kürt güçlerine başlayan desteğini bugün de sürdürüyor.ABD'nin eski Suriye Özel Temsilcisi Joel Rayburn, ABD’nin, DSG ile ilişkisinin taktiksel olduğunu IŞİD ile mücadele devam ettikçe sona ermeyeceğini söyledi.

Açıklamasının devamında Rayburn, "Esad rejimi, İran ve taşeronları ve hatta Rus Wagner grubu petrolü ele geçirmeye çalışıyor. ABD bunu önlemeyi amaçlıyor. Ayrıca Orta Doğu'da hayati su yolları var.Bu stratejik su yollarından serbest ticaret sağlanmadıkça küresel ekonomi istikrarlı olamaz. Bunların her biri ya bir çatışma ya da agresif bir devlet yüzünden potansiyel tehdit altında. İşte bu sebeple ABD bu bölgeden gidemez" diye belirtti.

"ABD, Orta Doğu'yu göz ardı edemez"

ABD, Orta Doğu’yu terk ediyor iddialarına da yanı veren Rayburn şöyle devam etti: "Reagan'dan bu yana her ABD yönetimi Orta Doğu'dan uzaklaşmak istemiştir ama sonunda tam tersi olmuştur. Çünkü ABD; stratejik olarak önemli, jeopolitik olarak hayati bir bölge olan Orta Doğu'yu göz ardı edemez. Benim görev aldığım Trump yönetimi dahil her yönetim bunu istedi, denedi. Ama sonunda fark ettik kiOrta Doğu, göz ardı edilemeyecek kadar önemli.

ABD; Rusya ve Çin ile mücadeleye odaklanma gerekçesiyle Orta Doğu'dan ayrılamaz. Çünkü Orta Doğu'da Rusya ve Çin de var, onlarla rekabet edeceğiniz bir bölge. Küresel güç mücadelesinin bir sahnesi burası.”