ABD'li yetkili: Erdoğan, o harita ile niyetini belli etti

ABD'li yetkili: Erdoğan, o harita ile niyetini belli etti

ABD ile Türkiye arasında anlaşmazlığa neden olan güvenli bölgedenin kapsamına dair Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu'nda dikkat çeken bir harita ortaya kondu.

Erdoğan, ABD, Rusya, İran ve diğer ülkelerin bir araya gelerek güvenli bölgenin kurulmasına destek vermesini belirtirken, “Fırat'ın doğusundaki PKK-PYD yapılanması ortadan kaldırılmalıdır. ABD ile burada bir güvenli bölge oluşturulması konusundaki görüşmelerimiz sürüyor. İlk etapta 30 km. derinliğinde 480 km. uzunluğunda bir barış koridoru tesis etmek istiyoruz” ifadesini kullandı.

ABD eski IŞİD'le Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, kişisel Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Erdoğan’ın elindeki haritaya dikkat çekerek, güvenli bölge ile planlanın, Türkiye’nin güney sınırını Suriye içlerine doğru 20 mil (32 km) genişletmek olduğunu söyledi.

Erdoğan’ın elindeki harita ile bu yılın başlarında Forreign Affairs’te dile getirdiği tezini doğruladığını söyleyen McGurk, “Erdoğan’ın ‘güvenli bölge’ ifadesinin gerçekte Türkiye'nin güney sınırlarını Suriyenin içine doğru 20 mil (32 km) genişletmek olduğunu belirtmiştim. Bugünkü UNGA toplantısı öncesi kendisi bunu bir haritayla doğrulamış oldu. Bu bölge bütün Suriyeli Kürtleri kapsıyor” diye yazdı.