ABD'li yetkili: Rusya ve Türkiye IŞİD'i durduramayacak

Al-Monitor’da Pentagon muhabiri Jack Detsch imzasıyla yayınlanan bir analiz haberde, üst düzey bir ABD'li yetkilinin Rusya ve Türkiye'nin IŞİD'i durdurmayacaklarını, örgütün Irak’a da yayılacağı uyarısına yer verildi.

ABD'li yetkili: Rusya ve Türkiye IŞİD'i durduramayacak

Al-Monitor’da Pentagon muhabiri Jack Detsch imzasıyla yayınlanan bir analiz haberde,  üst düzey bir ABD'li yetkilinin Rusya ve Türkiye'nin IŞİD'i durdurmayacaklarını, örgütün Irak’a da yayılacağı uyarısına yer verildi.

ABD öncülüğündeki İslam Devleti ile mücadele koalisyonunun sözcüsü ABD Birlikleri ve teçhizatını taşıyan konvoyun Suriye’nin kuzeydoğusundan ayrıldığını açıkladı. Beyaz Saray’ın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes kırılganlığını korurken çekilme, savaş kurbanı ülkedeki Amerikan birliklerine ilave bir korunma sağlandı. 

ABD öncülüğündeki koalisyonun sözcüsü Albay Myles Caggins çekilmeye dair açıklamasında “Konvoy, Suriye’nin kuzeydoğusundan çekilme kararımız doğrultusunda Kobani Hareket Noktası’ndan ayrıldı. Konvoy ve ona bağlı tüm birliklerin hareketleri için bölgedeki diğer güçlerle çatışmasızlık kararı alındı” dedi.

Kara birliklerini taşıyan konvoyun sefer süresi ya da istikametine dair ayrıntılara dair soruları güvenlik gerekçesiyle yanıtlamayan Caggins, birliklerin ülkeden ayrılıncaya kadar “güçlü hava unsurları” tarafından izleneceğini vurguladı. Kıdemli bir savunma kaynağı da Cuma günü Pentagon’un IŞİD tutuklularının izlenmesi için Suriye’nin kuzeyinde bir süre daha hava unsuru bulunduracağını kaydetti.

ABD birlikleri ve teçhizatını taşıyan konvoyun ayrıldığı hareket noktası IŞİD’le mücadele koalisyonunun ana karargâh olarak kullandığı LaFarge Çimento Fabrikası yakınlarında yer alıyor. F-15 savaş uçakları terk edilen tesiste mühimmat deposu olarak kullanılan birimi hassas güdümlü bombalarla imha etmişti. IŞİD’le mücadele karargâhı artık Orta Doğu’nun başka bir bölgesinde oluşturulacak.

Savunma Bakanı Mark Esper, Afganistan ziyareti sırasında kendisine eşlik eden gazetecilere, Suriye’den çekilen 700 Amerikan birliğini IŞİD’le mücadelenin sürdürülmesi için Irak’a kaydırma konusunu Irak Savunma Bakanı ile görüştüğünü söyledi. Esper Amerikan birliklerinin Suriye’den çekilmesinin helikopterler, kargo uçakları ve kara konvoyları vasıtasıyla “haftalar” içinde tamamlanacağını da kaydetti. ABD yalnızca Suriye’nin Ürdün sınırında, İran’ın askeri ikmal hattının hemen yanında bulunan El Tanaf askeri üssünde bir bölük asker bırakacak.

Kıdemli bir ABD’li yetkili ise Al-Monitor’a, IŞİD’le Irak’tan mücadelenin “daha tehlikeli” olacağını, zira Amerikan birliklerinin dört yıl süren mücadele boyunca kazanılan toprakları Rus, Suriye ve Türk güçlerine teslim ettiğini söyledi. Amerikan birliklerinin bu bölgelere artık sadece “nadiren” sınır ötesi harekâtlar düzenleyebileceğini belirten yetkili, “IŞİD büyüyecek ve oradaki güçler bunu durdurmayacaklar. Ve ardından da Irak’a yayılacak” dedi.

Pazar günü bölgeden ayrılan birlik sayısının tam olarak kaç olduğu henüz bilinmiyor. Ancak kıdemli bir yetkilinin verdiği bilgilere göre bulutlu havanın hava destek unsurlarının etkinliğini zayıflatmasına rağmen Suriye’de bulunan yaklaşık 1000 Amerikan askerinin “çoğunluğunun” bölgeden çekildiği düşünülüyor. Caggins de Kobani’deki hareket noktasının “Suriye’den çıkarılan birlik ve teçhizatın transferinin kolaylaştırılması için açık tutulduğunu” kaydetti.

Çekilme, Türkiye’nin ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in arabuluculuğunda varılan Suriye mutabakatını sık sık ihlal ettiğine dair haberlerle eş zamanlı olarak gerçekleşti. 

 

Analizin tümünü okumak için tıklayın.