ABD'nin dış siyaset mimarlarından Halilzad: Gelecek 20 yıl içinde Suriye'de Kürdistan kurulmaz

ABD'nin dış siyaset mimarlarından Halilzad: Gelecek 20 yıl içinde Suriye'de Kürdistan kurulmaz

1990 ve 2000'li yıllarda ABD'nin Irak ve Afganistan siyasetinin mimarlarından olan ve Kabil ve Bağdat Büyükelçiliklerinde bulunmuş olan Zalmay Halilzad, bir mülakat aracılığıyla bağımsızlık referandumu ile açıklamalar yaptı.

Halilzad, Türkiye'nin olası Efrin operasyonu ile ilgili, "Umuyorum ki operasyon ABD’yle koordinasyon içerisinde olur. ABD güçlerinin yakınında bir operasyonun karşılıklı anlayış içerisinde yürütülmesi gerek." dedi.

YPG'ye Sovyetler benzetmesi

Halilzad, ABD'nin YPG'ye desteğini II. Dünya Savaşı sırasında ABD-Sovyet ilişkilerine benzeterek "bildiğim kadarıyla ordumuz ÖSO’ya desteğe devam ediyor. ABD’nin ÖSO’yu düşman gördüğünü ya da seçim yaptığını düşünmüyorum. YPG konusundaysa, acil bir amacı yerine getirmek için bazen, aksi durumda asla işbirliği yapmayacağınız gruplarla çalışabilirsiniz. Mesela 2. Dünya Savaşı’nda Nazilere karşı Sovyetler’le işbirliği yaptık. Obama döneminde ilişkilerin etkili şekilde sürdürülemediği bir gerçek. Trump yönetimiyse ilişkileri güçlendirmek istiyor. IŞİD tehdidi ortadan kalktığında da PYD engelini aşmış olacağız. Sadece dış politika değil iç politika konusunda da fikir ayrılıklarımız var ama bunların hepsi taktiksel ayrılıklar, stratejik değil." şeklinde konuştu.

ABD-Bağdat ve Erbil'in anlaşamaması halinde Barzani’nin referandum kararından geri adım atmasının zor olduğunu belirten Halilzad, en iyi seçeneğin Bağdat ve Erbil’in anlaşarak sürecin yürütülmesi olduğunu ifade etti.

Türkiye güç kullanmaz

Ankara'nın Kürtlere karşı güç kullanacağını düşünmediğini olası bir bağımsız bir Kürdistan'ın, Türkiye, Irak ve hatta İran’la iyi ilişkiler kurmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Suriye’de yeni bir Kürdistan mı kuruluyor?

Suriye'de yeni bir Kürdistan mı kuruluyor sorusuna Halilzad şöyle cevap verdi: "Bu iç savaş sonrasında nasıl bir Suriye’nin ortaya çıkacağıyla alakalı. Merkezi yönetim mi olacak, yoksa federal yapı mı? Önümüzdeki 15-20 yıl içerisinde Kürdistan kurulacağını sanmıyorum. Çünkü ellerindeki bölgeler cepler halinde. Birbiriyle tamamen bağlantılı değil. Toprak yapısı, ideolojik evrimi Irak Kürdistanı’ndan çok farklı. Ortadoğu’da 15 yıl sonrasını tahmin etmek çok zor. Öngörülebilir bir tarihte Irak’taki Kürdistan gibi bir yapının Suriye’de ortaya çıkmasının zor olduğunu söyleyebilirim."