Afganistan’da şiddetli çatışmalar: Bir günde 245 kişi öldü

Afganistan’da askerlerle Taliban mensupları arasında son 24 saatte yaşanan çatışmalarda 11 asker ve 234 örgüt mensubunun öldüğü bildirildi.

Afganistan’da şiddetli çatışmalar: Bir günde 245 kişi öldü

Afganistan Savunma Bakanlığı, son 24 saat içinde ülkenin 8 vilayetinde Taliban mensuplarıyla güvenlik güçleri arasında çatışma yaşandığını açıkladı.

Çatışmalarda 224 Taliban mensubunun öldürüldüğü ifade edilen açıklamada, 141’inin de yaralandığı bildirildi.

Afganistan’ın batısındaki Herat vilayetinin Çeşt ilçesinde düzenlediği silahlı saldırı sonrası çıkan çatışmada ise 11 asker ve 10 örgüt mensubu öldü.

Böylelikle son 24 saatte yaşanan çatışmalarda hayatını kaybeden örgüt mensuplarının sayısı 234’e yükseldi.

Taliban’dan yapılan açıklamada ise son 24 saat içerisinde çoğu ülkenin kuzeydoğusundaki Badahşan’ın ilçeleri olmak üzere 9 ilçenin kontrol altına alındığı iddia edildi.

14 İLÇE TALİBAN’DAN GERİ ALINDI

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Tarık Aryen, gazetecilere yaptığı açıklamada, son 2 hafta içerisinde düzenlenen operasyonlar sonucu 14 ilçenin Taliban’dan geri alındığını söyledi.

Ülkede bazı ilçelerin güvenlik durumu nedeniyle yer değiştirdiğini ifade eden Aryen, bu yer değiştirme olayının ilçelerin Taliban’ın kontrolüne geçtiği anlamına gelmeyeceğini belirtti.

Aryen, Taliban’ın sabit olarak hiçbir ilçeyi tamamen kontrol altında bulundurmadığını, ilçelerin kontrolden çıkmasının Taliban’ın bir propagandası olduğunu kaydetti.

ÜLKEDE ŞİDDET OLAYLARI SÜRÜYOR

Afganistan’da barış süreci belirsizliğini korurken, güvenlik güçleri ile Taliban arasındaki şiddetli çatışmalar sürüyor.

Taliban, haziran ayının son haftasında başlattığı saldırılarda Özbekistan ve Tacikistan sınırındaki ilçelerin tamamına yakınını ele geçirdi. Özbekistan’a açılan en önemli ticaret güzergahı olan Hayratan Sınır Kapısı’nı da iki yönden kuşatan Taliban, güneybatıda ise Gazni vilayetine yoğunlaştı.

Taliban, Badahşan, Tahar, Gazni ve Vardak vilayetlerinde şiddetli saldırılarla baskısını artırdı.

/ K24