Afrin’de silahlı gruplar köylülerin zeytin ağaçlarını kesiyor

Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı El Hamza grubu Rojava'nın Afrin kentinin Kokanê köyünde bir çiftçinin 150 zeytin ağacını kesti.

Afrin’de silahlı gruplar köylülerin zeytin ağaçlarını kesiyor

Afrin İnsan Hakları Örgütü, El Hamza grubunun ünlü Süleyman Halebi’nin torunları olan Ahmed Sido ailesinin 150 zeytin ağacını kestiğini açıkladı. El Hamza grubu ayrıca köydeki her aileye de 300 dolar haraç ödemeyi zorunlu kıldı.

El Hamza silahlı grubu Afrin’in Kokane köyünde 1800 yılında Kahire’de Fransız işgaline tepki göstermek için Fransız general Kleber’i öldüren Süleyman Halebi’nin torununun 150 zeytin ağacını kesti.

1777 yılında Afrin’in Kokane köyünde dünyaya gelen Süleyman Halebi, Ezher Üniversitesi’nde öğrenciyken kendisine “Halebi” lakabı takılmıştır. Babası Muhammed Emin zeytinyağı tüccarlığı yapıyordu.

Halebi, 1800 yılında 23 yaşındayken Kudüs’te Mescidi Aksa’da namaz kıldıktan sonra Kahire’ye giderek Fransız güçlerinin komutanı Kleber’i öldürmek amacıyla 40 kuruşa bir bıçak satın almıştır.

Fransa’nın Mısır ve Arap ülkelerindeki işgaline tepki gösteren Halebi, 14 Haziran 1880’de Kahire’de Fransız güçleri komutanı Jean-Baptiste Kléber’i bıçaklayarak öldürmüştür.

Afrin’in 18 Mart 2018’de Türkiye’nin desteklediği silahlı grupların kontrolüne geçmesinin ardından, El Hamza grubunun adı bir çok kadın ve adam kaçırma, fidye, haraç ve talan olaylarına karıştı.