Ahmet Nesin: AK Parti içinde 4 parti var

Artıgerçek'te "AKP içinde dört parti var, en küçüğü Erdoğan'ınki..." başlıklı bir yazı kaleme alan Ahmet Nesin, Erdoğan'ın partiyi kendi kurduğu bir bakkal olarak gördüğü için AK Parti içerisinde dört akımın belirdiğini ileri sürdü.

Ahmet Nesin: AK Parti içinde 4 parti var

Artıgerçek'te "AKP içinde dört parti var, en küçüğü Erdoğan'ınki..." başlıklı bir yazı kaleme alan Ahmet Nesin, AK Parti içerisinde dört akımın belirdiğini ve Erdoğan'ın bundan sonra AK Parti'yi eskisi gibi güçlü bir şekilde kontrol edemeyeceğini dile getirdi.

Nesin'in yazısındaki ilgili bölüm şöyle:

Gelelim AKP içindeki 3 partiye, onlardan en kalabalık olanı ilk kurucuların çoğunlukta olduğu küskünler grubu. Esasında bu grup AKP içindeki en kalabalık grup ve bir anlamda seçmene belli bir derecede hâkim de. Bu grubun içinde ayrılıp parti kurmayı düşünenler de var. Hatta Erdoğan’a karşı aday olmayı düşünmesine karşın Abdullah Gül de var.

İkinci grup Ergenekon ve Balyoz davalarının beraatle sonlanmasından sonra ortaya çıkan bir grup. Bu grubun içine baktığımızda kurucuların tersine Erdoğan’a küfrede küfrede gelmiş bir grup. Kendilerinden o kadar eminler ki, Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’a omuz atacak kadar cüretkârlar.

Bir de Pelikancılar var ki, bunları nasıl anlatacağımı ben bile bilmiyorum. Pelikancılar içindeki en önemli kişi ekonomiden zerre kadar anlamayan Türkiye’nin bütün maliyesinden sorumlu bir bakan. Böyle birisi grup lideri havasındaysa, ne yalan söyleyeyim bunu açıklayabilecek kadar siyasi bir deneyimim yok benim.

Son olarak da Recep Tayyip Erdoğan’ın kurucusu olduğu AKP var, yani esası RTE partisi var ve işte bütün sorun da buradan çıkıyor. Yazının başında bu partilerin belli bir süre sonunda tükendiğini yazmıştım ya, işte bunun nedeni yazdığım 3 parti değil, en küçük parti olan RTE partisi.

Bunun nedeni çok basit, aynı Turgut Özal’da, Bülent Ecevit’te olduğu gibi Erdoğan partiyi kendisinin kurduğu bir bakkal sanıyor. Bakkalı kuruyor ama bakkal kurmanın bir felsefesini incelemeden. Bakkal kurmanın felsefesi olur mu diyebilirsiniz ama olur, hem de bal gibi olur. Erdoğan ve arkadaşları AKP’yi kurdular ama partinin felsefesi yoktu ve çökeceği belliydi. Aynı ANAP gibi, kişiye bağlı bir partiydi ve felsefesi yoktu.

O yüzden felsefesi olmayan partinin başkanı Recep Tayyip Erdoğan şimdi “Yandım anam, yaşasın Türkiye ittifakı diye bağırmaya başladı. Erdoğan ayrıca bu konuşmasında musafahalaşma zamanı olduğunu da söyledi. Musafahalaşmak esasında din kardeşlerin tokalaşması anlamına geliyor ama tokalaşanların da islamda barıştığı olarak algılanıyor. Erdoğan musafahalaşmayı söylerken küskünleri partiye mi çağırdı, bunu zaman gösterecek.