AİHM’den Türkiye’ye mahkumiyet kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AHİM, “Dağda yaşayan insanlarımız bu ülkenin en onurlu insanlarıdır” sözleri nedeniyle hapis cezası verilen Hüseyin Kalkan’ın ‘ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine’ karar verdi.

AİHM’den Türkiye’ye mahkumiyet kararı

AHİM, “Dağda yaşayan insanlarımız bu ülkenin en onurlu insanlarıdır” sözleri nedeniyle hapis cezası verilen Hüseyin Kalkan’ın ‘ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine’ karar verdi.

Batman Belediyesi eski başkanı Hüseyin Kalkan’a, 2007’de sarf ettiği “Dağda yaşayan insanlarımız bu ülkenin en onurlu insanlarıdır” sözleri nedeniyle 10 ay hapis cezası verilmesi üzerine yapılan başvuruyu karara bağlayan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’yi mahkum etti. Kalkan’ın avukatı Erkan Şenses, kararı Twitter hesabından yaptığı paylaşımla duyurdu.
 
Av. Şenses, “AİHM önünde başvurucu temsilciliği yaptığımız 2 ayrı başvuruda AİHM Batman Belediyesi Eski Başkanı Hüseyin Kalkan’ın ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi. Karara göre Hükümet her başvuru için 2.500 Euro manevi tazminat, 1.000 Euro mahkeme masrafı ödeyecek. AİHM başvurucunun Kürt meselesi ve dolayısıyla PKK hakkındaki demeçlerinin hapis cezasıyla cezalandırılmasının demokratik bir toplumda gerekli olmadığına karar verdi” dedi.

Batman Belediyesi eski başkanı Hüseyin Kalkan’a, 2007’de basın mensuplarıyla yaptığı görüşmede sarf ettiği “Dağda yaşayan insanlarımız bu ülkenin en onurlu insanlarıdır” sözleri nedeniyle Batman Cumhuriyet Savcılığı’nca hakkında başlatılan soruşturma sonucu açılan davada 10 ay hapis cezası verilmişti. Cezanın Yargıtay tarafından onanması üzerine Kalkan’ın avukatı Erkan Şenses, 12 Nisan 2012 tarihinde AİHM’e başvurdu. Başvuruda Kalkan’ın “makul sürede yargılanma hakkı” ve “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” belirtilmişti.