AKP, MHP ve HDP'den DEVA Partisi yorumu

AKP, MHP ve HDP'den DEVA Partisi yorumu

AK Parti’den istifa eden eski bakan Ali Babacan Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile yola çıktı. DEVA’nın kuruluşuna AK Parti’den “Siyaset ihtiyaçtan doğar, ihtirastan değil” yorumu gelirken, MHP’de, “AK Parti küskünleri” değerlendirmesi yapıldı. Muhalefet ise parti programının önemine dikkat çekti.

AK Parti’den istifa eden eski bakan Ali Babacan, yaklaşık 8 aylık bir çalışmanın ardından kurucu genel başkanlığını yaptığı Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ile siyasete döndü. İçişleri Bakanlığına yapılan resmi başvurunun ardından 90 kişilik kurucular kurulunu kamuoyuna duyuran DEVA’ya Meclis’te grubu bulunan partilerden farklı yorumlar geldi.

Siyaset İhtiyaçtan Doğar, İhtirastan Değil"

AK Partili bir yönetici, kurucular kurulu listesi için “Çok kötü bir liste. Türkiye’de sorunlu, tartışmalı alanlarda yer almış isimler görüyoruz. Hakkında yargı süreçlerine de taşınmış FETÖ suçlaması yöneltilmiş kişiler var. Bunlar mı oy toplayacak? Siyaset ihtiyaçtan doğar, ihtirastan değil. AK Parti halkın bağrından çıkmış bir Türkiye partisidir” dedi. AK Partili yöneticiye göre parti ismi de taklit. Kalkınma-atılım ve demokrasi-adalet kavramlarının birbirine çok yakın olduğuna dikkat çeken yönetici, yeni partinin sonunun İsmail Cem öncülüğünde kurulan Yeni Türkiye Partisi gibi olacağını ileri sürdü.

"Kazanmak Değil Kaybettirmek İçin Kuruluyor"

MHP’li kurmaylara göre ise DEVA’nın kurucular kurulu küskün AK Parti milletvekilleri ile AK Parti döneminde göreve getirilmiş sonra görevden alınmış küskün bürokratlardan oluşuyor. MHP’li bir kurmay söz konusu partinin kısa sürede dağılacağını ileri sürerken bir başka kurmay ise “Bunların amacı iktidara yürümek değil, AK Parti’ye zarar vermek. Kazanmak değil, kaybettirmek için kuruluyor. Kaybettirir mi? 1-2 puan götürebilir ama siyaset başka ittifak arayışları ile bunu kapatabilir” yorumu yaptı.

Babacan öncülüğünde kurulan yeni partiyi CHP de izliyor. CHP’li bir yönetici, “Kadro zayıf ama kurucular kurulu çok önemli değil. Belki de özellikle popüler insan tercih edilmedi. Yeni bir kadro Türkiye’yi yönetmeye geliyor” mesajı daha da etkili olabilir. Hatta listede eski AK Partili bakan ve milletvekili sayısı daha da az olabilirdi” dedi. Bir başka CHP’li yönetici de listeyi biraz zayıf bulduğunu söyledi, “Bir korku imparatorluğu yarattılar. İnsanlar korkuyor” dedi.

HDP’li bir yöneticiye göre ise DEVA’nın kurucular kurulu listesi partinin liberal merkez sağ çizgide olacağının göstergesi. Partinin yeni katılımlarla şekillenebileceğini belirten yönetici “Asıl önemli olan partinin tüzüğü ve programıdır. Ona bakmak gerek” dedi.