Aldar Xelil: Böyle devam ederse ateşkese uymayacağız!

Aldar Xelil: Böyle devam ederse ateşkese uymayacağız!

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelil, Türkiye’nin Serê Kaniyê’ye yönelik saldırılarının sürdüğünü belirterek, “Eğer böyle devam ederse biz de ateşkese uymayacağız” dedi.

Türkiye ve ABD yetkilileri dün Ankara’da yaptıkları müzakerelerde Rojava’da ateşkes ilan edilmesi konusunda anlaştı. Ateşkes dün saat 22:00 itibariyle başladı.

Aldar Xelil, PYD’ye yakın haber sitesine ABD ve Türkiye arasından dün alınan ateşkes kararını değerlendirdi.

Rojava’da 10 gündür "büyük bir direnişin yaşandığını" belirten Xelil, "Bu onur direnişi halkımızın, dostlarımızın ve dünya kamuoyunun desteği ile devrimimize ciddi bir destek de oluştu. Bu direnişin ortaya çıkardığı bir değer oldu” dedi.

“Halkımız şunu bilmeli bu ki bu Amerika ve Türk devleti arasında imzalanmış bir ateşkes antlaşmasıdır” diyen, Xelil, sözlerine şunları ekledi:

“Bu güçler ateşkes yapmak zorunda kalmışlarsa bu direnişimizin sonucudur. Sonlanmış bir süreç değildir. Halkımız direniş eylemlerine devam etmelidir. Savaşçılarımız, halkımız, dostlar direnmemiş olsaydı böyle bir adım atılamazdı. Bu ciddi bir başarıdır, fakat bir adımdır. Sadece ateşkestir. Zaten beş günlük bir ateşkes sürecidir. Bugün birinci günü tamamlandı.

Dört gün kaldı. Şimdi bu süreç içinde birçok şey değerlendirilecek. Bu uluslararası koşullarda Amerika devleti ateşkese hazır mısınız diye sorduğunda halkımızın, dostlarımızın da bildiği gibi bizim genel tutumumuz, ateşkes ve antlaşma yaklaşımıdır. Bu nedenle ateşkese açık olduğumuzu belirttik. Fakat bu ateşkesin ayrıntıları var. Bu bölge nasıl yönetilecek hangi alanlar olacak? Türk Devleti 'güvenli bölge' diyor. Amerika farklı, Türkiye farklı değerlendiriyor. Tabii biz de farklı değerlendiriyoruz.”

Mevcut durumda, her kavram üzerinde tartışılarak, üstünde durulması gerektiğini söyleyen Xelil, Washington ile de ayrıntılı bir şekilde tartışmalarının gerektiğini söyledi.

Aldar Xelil, “Halkımız şunu çok iyi bilmeli yürüttüğümüz direnişe ara vermeden devam etmek zorundayız. Halkımızın eylemleri ve dostların destekleri kesintisiz devam etmelidir. Azaltmamalıyız hatta ortaya konulan emeklere sahip çıkmak adına yine o kadar şehidimiz oldu bu şehitlere sahip çıkmak adına daha fazla eylem halinde olmalıyız”diye konuştu.

Ankara-Washington arasında ateşkes ilan edilmesine rağmen Türkiye'nin hala Serê Kaniyê'ye saldırı düzenlediğini belirten Xelil, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk devletinin, işgalci olduğunun bir kanıtıdır, işgale devam etmek istiyor. Ateşkesi de mecburen kabul etti. Yoksa ateşi kesmeyi istemiyor. Halkımızın ve dünya kamuoyunun verdiği tepkiler nedeniyle mecbur kaldı. Biz ateşkesi kabul ettiğimizi ifade ettik ve bu tutumumuzda devam ediyoruz. Serêkaniyê şehrine saldırılar vahşice devam ediyor, eğer böyle devam ederse biz de ateşkese uymayacağız.”

Söz konusyu saldırıları ABD’ye iletildiği Xelil, ateşkese riayet ettiklerini barış yanlısı olan tarafın DSG olduğunu söyledi.

Suriye Ordusu Korumalı

Rojava’da yaşananlar ve Kürtlerin durumuna ilişkin ilk kez uluslarası kamuoyu ve devletlerin büyük bir tepki gösterdiğini kaydeden Aldar Xelil, şöyle dedi:

“Arap birliği, Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler, Amerikan kongresi, akademisyenlerden, siyasetçilerden çok ciddi bir tepki gelişti. Tabii bunların da ötesinde halkımızın tepkisi çok güçlüydü. Yine Kürt ulusal partileri de siyasi çelişkileri de bir yana bırakarak harekete geçti. Tabii yeterli mi hayır! Refleksler bu saatten sonra daha güçlü olmalı. Şimdi DSG’nin barış yanlısı olmadığına dönük tek bir şüphe olsa da ortadan kalkmış oldu. Çünkü Türk devletinin savaş ve işgal yanlısı olduğu ortaya çıkmış oldu. O zaman daha güçlü, radikal tutumlar içine girmeliyiz. Daha önce Suriye ile bir ittifak gelişti diyorduk. Bu toprakların sınırları Suriye Ordusu tarafından korunmalı demiştik. Ülke toprakları Suriye Ordusu tarafından korunmalı. Biz Suriye halkı olarak Suriye’nin bütünlüğü çerçevesi içinde bir tutum içindeyiz. Ateşkes bu birliği engelleyecek bir durum değildir.”