Aldar Xelil: Türkiye ve Suriye'deki Kürt sorunu birbirini etkiliyor

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son görüşmelerinde avukatları aracılığıyla Suriye’ye ilişkin verdiği mesajları değerlendirdi.

Aldar Xelil: Türkiye ve Suriye'deki Kürt sorunu birbirini etkiliyor

Demokratik Toplum Hareketi (TEV-DEM) Yürütme Kurulu Üyesi Aldar Xelîl, PKK lideri Abdullah Öcalan’ın son görüşmelerinde avukatları aracılığıyla Suriye’ye ilişkin verdiği mesajları değerlendirdi.

Öcalan’ın tüm açıklamalarının kaynağının demokratik devrime dayandığını vurgulayan Xelîl, şöyle konuştu: “Sayın Öcalan, yıllardır kitapları ve savunmaları ile demokratik ve toplumsal bir halk devrimi için mücadele ediyor. Öcalan’ın değerlendirmeleri sadece dar bir süreç ya da siyasi bir konuya ilişkin değildir. Değerlendirme ve görüşleri, demokratik devrime sürecine ilişkindir.”

Aldar Xelîl, Öcalan’ın Suriye’de devrimin başladığı 2011 yılından itibaren bölgedeki krizin sadece bir devlet ya da rejimin sorunu olmadığını; çok derin ve tarihi sebeplere dayandığını ve bu yüzden tarihi bir çözümün gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladığını aktardı.

‘Sorun kapitalist rejimlerden kopuk ele alınmamalı’

Suriye krizinin Ortadoğu’daki kapitalist egemen rejimlerinin yarattığı sorunlardan kopuk ele alınmaması gerektiğini belirten Xelîl, “Halkları yok sayarak kurulan egemen dünya devletleri, hiçbir zaman bu politikalarını kendi ülke sınırları içerisinde sınırlandırmamıştır. Özellikle Kürdistan’daki durumu birbirinden koparamayız. Kürdistan’daki sorunların sebebi birbiriyle bağlantılıdır. Kürdistan’ı işgal eden sistemler, halk iradesi ile savaş da yürütüyor” şeklinde konuştu.

Mısır, Tunus, Libya ve Cezayir gibi merkezlerde şu ana kadar bir çözümün sağlanmadığını hatırlatan Xelîl, “Buradaki sorunlar, yine eski yöntemler ile çözülmeye çalışılıyor. Halk ile bu sistem arasına yine sınırlar ördüler ve toplumun sorunlarını göz önünde bulundurmadılar. Bu yüzden de hiçbir sonuca ulaşmadılar” dedi.

‘Türkiye, demokratik çözümü engelliyor’

Türkiye’nin Erdoğan liderliğinde Suriye’nin krizini derinleştirdiği ve İhvancılara destek verdiğine dikkat çeken Xelîl, “Türkiye’de kurulan tüm silahlı grup ve meclisler, direkt Erdoğan’ın talimatı ile kuruldu. Çünkü Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’yi etkileyeceğini iyi biliyordu. Erdoğan, Türkiye’deki gelişmeleri kendi menfaatleri çerçevesinde yönetmek ve bölgede Kürtlerin de haklarına kavuştuğu bir demokratik sistemi önlemek istiyor” ifadelerinde bulundu.

‘Suriye ve Türkiye’deki gelişmeler kopuk ele alınmamalı’

Öcalan’ın “Suriye ve Türkiye’nin iç ve dış siyaseti birbiriyle bağlantılıdır” sözüne dikkat çeken Xelîl, “Suriye’deki kriz Şam’ın bir grup ile yaşadığı kriz değildir. Bölge ve dünyayı etkileyen bir krizdir. Türkiye de bu bölgede yer alan bir devlettir. Suriye’deki her gelişme Türkiye’yi de etkileyecektir. Ayrıca Türkiye’de Kürt sorununda yaşanacak her gelişme Suriye’deki Kürt sorununu da etkileyecektir. Aynı şekilde Suriye’deki gelişmeler de Türkiye’deki Kürt sorununu etkileyecektir” vurgusu yaptı.

Kuzey Kürdistan halkının Kobanê direnişinde verdiği desteği hatırlatan Xelîl, “Efrîn’e yönelik işgal saldırıları ile birlikte İmralı tecridi de derinleştirildi. Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’deki her gelişme sonrası bölgeyi tehdit ediyor” dedi.