Ali Babacan’dan Suriye operasyonu çıkışı

DEVA Partisi lideri Ali Babacan, hükümetin Suriye operasyonu konusunda kuşkuları olduğunu dile getirerek, "Yaklaşan seçimlerde bir dış güvenlik olayı yaratıp, ekonomiyi unutturup üzerini örtüp hükûmete olan desteği artırmak için mi operasyona kalkışıyorsunuz?" diye sordu.

Ali Babacan’dan Suriye operasyonu çıkışı

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, son dönemde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’ın açıklamalarıyla yeniden gündeme gelen Suriye’ye yönelik olası bir askeri operasyon için, hükümetin iyi niyetinden emin olmadıklarını söyledi.

“Suriye’ye operasyon yapacağız diyorlar” diyen Babacan, “Tamam ama bu operasyonun gerekçeleri nedir, kapsamı nedir, süresi nedir? Biz emin değiliz, gelsinler bize gerekçelerini anlatsınlar” dedi.

‘Gerçekten Ülkenin Dış Güvenlik Gerekçeleri Var Mı?’ 

Operasyonun seçim öncesi AKP’nin tabanını konsolide etmesinin bir adımı olmasından kuşku duyduklarını belirten Babacan, “Bu hükûmetin niyetinden biz emin değiliz. Bunu sadece yaklaşan seçimlerde bir dış güvenlik olayı yaratıp, ekonomiyi unutturup üzerini örtüp hükûmete olan desteği artırmak için mi operasyona kalkışıyorsunuz? Yoksa gerçekten ülkenin dış güvenlik gerekçeleri var mı?” ifadelerini kullandı.

‘İmar Rantını Engellemke İçin Yasa Hazırladık, Erdoğan Engelledi’ 

Karar TV canlı yayınında Taha Akyol ve Elif Çakır’ın sorularını yanıtlayan DEVA Partisi lideri Babacan, Erdoğan ile anlaşamadığı konuları anlatırken imar rantına karşı yasa tasarısının engellendiğini söyledi. Babacan, gayrimenkul rantına karşı yasa tasarısı hazırladıklarını ancak Erdoğan’ın tasarıyı engellediğini savundu.

Babacan’ın imar rantına ilişkin açıklaması şöyle:

“2011-2012’de ülkeyi krizden hızlıca çıkarınca çok hızlı bir büyüme yaşandı, Türkiye’ye oluk oluk para akmaya başladı dünyanın her yerinden. O zaman da merkez bankaları çok büyük paralar bastı. Sermaye de akmaya başlayınca, baktık ki o para ve kaynaklar emsal değişikliği ile yapılan ve bir anda rant oluşturan gayrimenkul projelerine akıyor.

Biz dedik ki, bakın bu yanlış. 30 yıllık sanayici bize gelip diyor ki, 30 yıllık sanayiciyim ama 3 yıldır gayrimenkul projesinde kazandığım parayı ben sanayide kazanamadım diyor. Çünkü orada büyük bir adaletsizlik ve haksızlık var. Arsayı alıyor Emsal-1, gidiyor Emsal-3 yaptırıyor. Arsa parası ödenmeden iki kat daha fazla inşaat yapıyorsunuz, 1’se 3 yapıyorsunuz. 10 katsa 30 kat yapıyorsunuz.

O aradaki arsa değerinin karşılığını da herkes paylaşıyor, kayıt dışı olarak. Bir sürü yolsuzluklar, şunlar bunlar…

‘Part Time İl İlçe Başkanı Bile Bulamam Dedi’ 

Şimdi biz bununla da çok mücadele ettik hepsi kayıtlarda, basın arşivlerinde hepsi. Ben defalarca söyledim, bu iş yanlış dedim. İmar rantları ile sanayi – inşaat dengesinin tekrar kurulması ile ilgili yasa tasarısı hazırladık. Ancak bunların hepsini bizzat Sayın Erdoğan kendisi engelledi. Ne dedi biliyor musunuz? ‘Yolsuzluk mu var ki bunlarla uğraşıyorsunuz, biz bunları yaparsak partime il başkanı ilçe başkanı bulamam arkadaş’ dedi.”

Davutoğlu: Ufak Tefek Şeylere Alınganlık Olmaz, Böyle Yol Yürünmez 

Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun önerdiği deklarasyonun DEVA Partisi’nin 21 başkanlık kurulu üyesinden tümünün ‘ret’ oyu verdiğini söylemesi için de şu değerlendirmede bulundu:

“Biz bir partiyi reddetmiyoruz. Partinin önerdiği bir metni de reddetmiyoruz. Burada kabul edilmeyen, zamanı, şekli.. Buna öyle bakmak lazım. Yazılı mülakatlarda mesajın yansıma sorunu var. 3 günde 6 şehri ziyaret ettiğimiz programda 40 dakikalık İsmail Saymaz ile söyleşi ortamıydı.

Yoğun bir programda sert mi oldu, yumuşatalım mı konusuna girersek olmaz. Birbirimizin samimiyetinden emin olmazsak, böyle ufak tefek şeylere hemen alınganlık gösterirsek bu yol beraber yürünmez zaten. Altılı masa diye bir yapı kurduk, yol arkadaşlığı var. Tüm bu süreçte böyle ufak tefek şeylere takılırsak bu uzun yol yürünmez. Herkes birbirini biraz idare edecek, anlayışla karşılayacağız.”