Alman Die Welt gazetesi: Türkiye iflas etti

Ekonomide kara bir tablo çizen Türkiye’de Türk lirasındaki erime ve dolardaki yükseliş devam ediyor. Enflasyon ve işsizlik oranının da yüksek olduğu Türkiye’de koronavirüsün de etkisiyle uzmanlar yeni bir krizin kapıda olduğu uyarısını yapıyor. Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik tabloya ilişkin Alman Die Welt gazetesinde bir analiz yer aldı.

Alman Die Welt gazetesi: Türkiye iflas etti

Türkiye’nin iflas ettiğini duyuran gazetede, “Erdoğan gerekli ekonomik ve yapısal tedbirleri almadı. Yanlışlara devam etti. Böylece hazinede döviz rezervi kalmadı. Erdoğan'ın hataları Türkiye'nin iflasına yol açtı” ifadeleri yer aldı.

Türkiye’nin yüksek ticaret açığının turizmle bir ölçüde kapatıldığını belirten gazete, “Virüsün etkisi, hazine garantili harcamalara devam edilmesi, tasarruf tedbirleri alınmayışı, ekonomide çarkların durmasına yol açtı” değerlendirmesini yaptı.

Türkiye’nin kısa vadeli borçları için dövize ihtiyacı olduğuna dikkat çekilen yazıda, şu ifadeler yer aldı:

“Döviz isteyeceği (Swap anlaşmasıyla), ülkelerin kapılarını çalmadan önce, ilkel bir anlayışla Erdoğan, ABD ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkeye sağlık ürünleri yardımında bulundu. Amaç şirin gözükmekti. Bir taraftan da ülkelerle döviz Swap anlaşmaları için görüşmelere gidildi. Swap anlaşmasında Türkiye o ülkeye TL verecek, o ülkeden de dolar yada euro alacaktı. Fakat hiç bir ülke Türkiye’ye ve hazinesi bitmiş bir ülkenin parasına güvenmediğinden buna yanaşmadı. Ayrıca hiçbir ülkenin, ihtiyacımız olan bu büyüklükteki döviz miktarını karşılayacak durumu da yok. Türkiye bütün şirin gözükmelere rağmen ortada kaldı.” 

Haberde “Çareler ne olabilir?” sorusuna ironik olarak şu yanıtlar verildi: 

“Belediyeler başta olmak üzere bazı birikim ve gelirlere el koymak? Varlık fonundaki Şirketleri ipotek vermek? Ardından da TL basmak?”

Haberin orijinaline şuradan ulaşabilirsiniz