Almanya Federal Meclisi: Operasyon Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor

Almanya Federal Meclis’in Bilimsel Hizmetler Dairesi, Kürt parlamenter Gökay Akbulut'un Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi toprakları içinde gerçekleştirdiği askeri operasyona ilişkin sorusuna, "Operasyonun Irak’ın egemenliğini ihlal ettiği” cevabını verdi.

Almanya Federal Meclisi: Operasyon Irak’ın egemenliğini ihlal ediyor

Federal Meclis Bilimsel Hizmetler Dairesi, operasyonun uluslararası hukuktaki meşruiyetine dair ayrıntılı bir rapor hazırladı.

Raporda Alman Hükümeti’nin operasyonu meşru gören tezinin aksine, operasyonun uluslararası zeminde yerinin olmadığına ve Irak devletinin egemenliğinin ihlal edildiği belirtildi.

Türkiye'nin İskandinavya'da NATO'nun genişlemesine izin vermeyi reddetmesi üzerine yapılan tartışmaların ortasında, Almanya ile Türkiye arasında Türkiye'nin Kürdistan Bölgesi topraklarında yürüttüğü operasyon konusunda yeni bir anlaşmazlık ortaya çıkıyor.

Alman Der Tagesspiel internet sitesinde yer alan habere göre, Almanya Federal Meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesi yayınladığı raporda, Türkiye'nin uluslararası hukuka göre “PKK ile mücadele” gerekçesiyle Kürdistan Bölgesi topraklarında yürüttüğü operasyonun uluslararası hukukta haklı gösterilemeyeceği belirtiliyor.

Rapora göre, Kürdistan Bölgesi'ndeki PKK güçleri şu anda Türkiye'ye doğrudan veya özel bir tehdit oluşturmuyor.

Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut bu nedenle, NATO müttefiği olan Türkiye'ye silah ve teknoloji teslimatlarına son verilmesi çağrısında bulundu.

Operasyon 17 Nisan’dan beri devam ediyor

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 17 Nisan günü Kürdistan Bölgesi topraklarında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan bölgelerinde PKK’ye yönelik karadan ve havadan “Pençe Kilit” adıyla operasyon başlatmıştı.

Operasyonda PKK'nin ikmal yollarını yok etmek için savaş uçakları, insansız hava araçları ve kara kuvvetleri kullanılıyor.

Irak hükümeti, Türkiye'nin saldırılarını kendi topraklarının ihlali ve "düşmanca bir eylem" olarak eleştirdi, ancak Türkiye'nin operasyonu üzerinde çok az etkisi oldu.

Gökay Akbulut’un sorusu üzerine Alman hükümeti, Türkiye'nin operasyonuyla ilgili endişelerini dile getirmiş, ancak operasyonun uluslararası hukuku ihlal ettiği yönünde yorum yapmaktan kaçınmıştı.

Gökay Akbulut daha sonra, Almanya Federal Meclisi Bilimsel Hizmetler Dairesi’nin görüşüne başvurmuştu.

Abbulut, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin Kuzey Irak/Kurdistan'daki savaşının uluslararası hukuka göre değerlendirilmesi için Federal Meclis'in Bilimsel Hizmetler Dairesi’nden uzman görüşü istedim. Saldırı uluslararası hukuku ihlal ediyor ve en güçlü şekilde kınanması gerekiyor" dedi.