Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Kiev'de

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Ukrayna'ya destek olmak üzere Perşembe günü bir gece treniyle Kiev'e gitti.

Almanya, Fransa ve İtalya liderleri, Kiev'de

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron trenin Kiev'deki istasyona girmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Bu önemli bir an. Ukraynalılara gönderdiğimiz bir birlik mesajı" dedi.

Macron, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ve İtalya Başbakanı Mario Draghi'nin ziyaretinin düzenlenmesi haftalar alırken, üçü de Kiev'den yetersiz görülen destek nedeniyle eleştirilere maruz kaldı.

Reuters’ın aktardığına göre en güçlü üç AB liderinin birlikte seyahat etme kararı, çok önemli bir anda güçlü bir sembolizm içeriyor.

NATO savunma bakanları da bugün Brüksel'de bir araya gelerek Kiev için ek silah vaatlerini açıklayacak.

ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü 1 milyar dolarlık askeri yardım sözü vermişti.

Üç Avrupalı lider, gece treninde bir masanın etrafında gündelik kıyafetler içinde görüntülendi. Scholz daha sonra koyu kısa kollu bir gömlek ve kot pantolonla Kiev'deki platforma çıktı; Macron ve Draghi ise takım elbise giydi.

Üç lider de, Avrupa'nın Rus enerjisine bağımlılığını azaltmak ve Kiev'e yardım edecek silahlar bulmak için büyük pratik adımlar atan Ukrayna'nın güçlü destekçileri olduklarını söylüyor.

Ancak Ukrayna, Scholz'u Almanya'yı ağırdan aldığı silah teslimatı ve Moskova ile ekonomik bağları koparma konusundaki isteksizliği nedeniyle uzun süredir eleştiriyor.

Bu ay Macron'un bir röportajda Rusya'nın "aşağılanmaması" gerektiğini söylemesi de öfkeye neden oldu. İtalya ise, Ukraynalıların topraklarından vazgeçmeleri için baskıya yol açabileceğinden korktukları bir barış planı önerdi.