Almanya'da ilk kez bir bölge parlamentosu Newroz'u resmi olarak kutladı

Almanya tarihinde ilk kez bir eyalet parlamentosunda Newroz resmi olarak kutlandı. Kuzey Ren-Vestfalya Eyelat Parlamentosu resmi olarak Kürtlerin Yeni Yılı Newroz daveti düzenleyerek önemli bir adım attı.

Almanya'da ilk kez bir bölge parlamentosu Newroz'u resmi olarak kutladı

Kuzey Ren-Vestfalya Parlamentosu'nda Newroz'u kutlamak ve tanıtmak için tören düzenlendi. Töreni Rûdaw muhabiri Zınar Şino takip etti.

Kuzey Ren-Vestfalya Parlamento Başkanı André Kuper, bölgede yaşayan Kürtleri de davet etti. 18 milyondan fazla nüfusu olan Almanya'nın en büyük bölgesi Kuzey Ren-Vestfalya Eyaleti’nde, ilk kez Newroz resmi olarak kutlandı.

İlk kez Newroz töreni düzenlenen resmi toplantı salonunda Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Bölge Parlamentosu Başkanı André Kuper Kürt-Alman konuklara yönelik bir konuşma yaptı.

Kuper, "Kuzey Ren-Vestfalya Parlamentosu toplantı salonunda bölge yönetiminin katılımıyla ilk kez bir Newroz töreni yapılıyor" dedi.

Etkinliğin kooordinasyonunu Almanya Kuzey Ren-Vestfalya Bölge Parlamentosu Başkan Yardımcısı Berivan Aymas yaptı.

Berivan Aymas, "Newroz'u karşılamak için davetiye göndermek benim için çok önemliydi. Başkanımız Sayın Kuper'e bu girişimi hemen desteklediği için minnettarım. Sanırım Almanya tarihinde bir parlamento Kürt Yeni Yılı  kutlamaları için resmi davetiye gönderiyor. Kuzey Ren-Vestfalya'da yaşayanlardan birçok insan etkinliğe katıldı. Kürdistan'ın farklı parçalarından Kürt toplumunun sanatçıları, sinemacıları,  sendika, parti, şirket temsilcileri, farklı kültürlerden kişiler geldi" ifadelerini kullandı.

Etkinliğe katılanlar arasında uzun süredir diasporada yaşayanlar da vardı. 1980'den beri Almanya'da yaşayan Metin İncesu, yeni nesilden çok Parlamento’da Newroz’un resmi olarak kutlanmasının ve Kürtlerin tarihinin tanıtılmasının tarihi bir öneme sahip olduğunu söyledi.

Metin İncesu, “Almanya özellikle bu bölge Kürtlerin farklı bir millet olduğunu yavaş yavaş kabul ediyorlar. Almanya’da bir bölge parlamentosu ilk kez Newroz için insanları resmi olarak davet ediyor ve hükümette bunu destekliyor. Kürtleri mülteci olarak kabul eden bu bölge için çok önemli bir adım. Birçok Kürt katıldı bu Kürtler için önemli bir perspektif” şeklinde konuştu.

Kuzey Ren-Vestfalya Eyelat Parlamentosu’nun anı defterinde bugün Newroz için yazılar yazıldı. Davete katılan konuklar, anı defterine Parlamento Başkanı’na etkinlik için duydukları memnuniyeti yazdı. 

Kürt mültecilere kapılarını açan Kuzey Ren-Vestfalya Eyelati bugün Newroz’u resmi olarak kutlayarak tarihi bir adım atmış oldu. /Rudaw