Almanya'da Kürtlerin iltica başvurularına ret

Türkiye’den Almanya’ya son iki yıldır düşüş kaydeden sığınma başvuruları yeniden yükselişe geçti. Sığınma başvurularının çoğunluğunu Kürtler oluştururken, Alman makamları bu başvuruların büyük kısmını geri çeviriyor.

Almanya'da Kürtlerin iltica başvurularına ret

Almanya'da Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi’nin (BAMF) verilerine göre Almanya, Türkiye'den yapılan çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu sığınma başvurularının büyük kısmını geri çeviriyor.

Almanya'da Federal Göçmen ve Mülteci Dairesi, (BAMF) Türkiye'den Almanya'ya yapılan sığınma başvuruları yeniden yükselişe geçtiğini açıkladı.
 
BAMF verilerinin DW Türkçe'ye aktardığı verilere göre, sığınma başvurularının çoğunluğunu Kürtler oluştururken Alman makamları bu başvuruların büyük kısmını geri çeviriyor.
 
BAMF'ın verilerine göre bu yılın ilk üç ayında sığınma başvurusunda bulunan 2 bin 979 Türkiye vatandaşının 2 bin 328'i Kürt olduğunu beyan etti. Bu da Ocak-Mart 2022 diliminde Türkiye kökenli başvuruların yüzde 78'inden fazlasının Kürtler veya Kürt olduğunu söyleyenler tarafından yapıldığı
anlamına geliyor. Bu, son beş yılda ulaşılan en yüksek oran.
 
Infografik Asylbewerber Kurden TR
 
'KÜRTLERE SIĞINMA HAKKI NADİREN VERİLİYOR'
 
Geçen yıllarda bu oranın çok daha düşük seviyede seyrettiği dikkat çekiyor. Pandeminin etkin olduğu 2021 yılında 7 bin 873 Türkiye vatandaşı Almanya'ya sığınma başvurusu yapmış, bunlardan 4 bin 522'si Kürt olduğunu beyan etmişti. Bu, Kürt sığınmacıların Türkiye vatandaşları arasında yüzde 57,43'üne tekabül ediyor. Pandeminin ilk yılı olan 2020'de de bu oranın yine aynı seviyede seyrettiği görülüyor.
 
15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında Almanya'ya gelişlerin arttığı 2017,2018 ve 2019 yıllarında ise Kürtlerin oranı Türkiye kökenli siyasi sığınmacılar arasında yüzde 50'nin altında kalmıştı. Türkiye'den en çok sığınma başvurusunun görüldüğü 2018 ve 2019 yıllarında iltica başvurusu yapanlar arasında Kürtlerin oranı yüzde 40,84 ve yüzde 46,40 olarak gerçekleşmişti.
 
Koronavirüs salgını sebebiyle 2020 ve 2021 yıllarında genel olarak Türkiye'den siyasi sığınmacı sayısı büyük ölçüde azalma kaydederken, Kürt olduğunu beyan ederek iltica edenlerin oranının ise aksine artış gösterdiği dikkat çekiyor.
 
Siyasi sığınma başvuru sayılarının artmasına rağmen Kürtlere sığınma hakkı nadiren veriliyor.
Ocak- Mart 2022'nin ilk üç ayında Türkiye vatandaşlarının yaptığı başvurulara kabul oranı ortalaması yüzde 34,10'ken, Türkiye kökenli Kürtlerin yaptığı başvurulara aynı dönemde verilen kabul oranının sadece yüzde 11,50'de kaldığı dikkat çekiyor.
 
2021'de ise Türkiye'den gelip de Almanya'da sığınma başvurusu yapan ve Türk olduğunu söylenlerin başvurularının yüzde 73,6'sı olumlu cevaplanırken Kürtlerin yaptığı sığınma başvurularının sadece yüzde 10,7'sine geçen yıl onay verildiği ortaya çıkıyor.
DW Türkçe