Almanya’dan Putin’i kızdıracak açıklama: Bedel ödemeye hazırız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz'dan Rus lider Putin'i kızdıracak açıklama geldi. İhtiyaç olduğu sürece Ukrayna'ya silah göndermeye devam edeceklerini ifade eden Scholz, "Bedel ödemeye hazırız" dedi.

Almanya’dan Putin’i kızdıracak açıklama: Bedel ödemeye hazırız

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman Sanayi Federasyonu’nun yıllık toplantısında konuştu. Scholz, Almanya’nın Ukrayna’yı “gerektiği sürece” silahlarla desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bir kez daha Almanya’nın Litvanya ve diğer doğu müttefiklerinin yanında olacağını vurgulayan Scholz, “Avrupa ve Batı demokrasileri Ukrayna’ya yönelik saldırıyı kabul etmiyor. İhtiyaç olduğu sürece Ukrayna’ya silah göndermeye devam edeceğiz” dedi.

“Bedel Ödemeye Hazırız”

Ukrayna’ya saldırıları nedeniyle Rusyaya uygulanan yaptırımların Alman ekonomisine de zarar verdiğini belirten Scholz, “Bu yaptırımlar işe yarıyor. Evet, bu yaptırımlar kendimize de zarar veriyor. Şirketlerimize zarar veriyor ama uygulanması önemli. Özgürlüğün bir bedeli vardır. Demokrasinin bir bedeli vardır. Müttefiklerle dayanışmanın bir bedeli vardır ve bu bedeli ödemeye hazırız” diye konuştu.

AB İçin Destek Açıklaması

Geçtiğimiz Perşembe günü Kiev yakınlarındaki Irpin’e gerçekleştirdiği gezinin kendisine Ukrayna’nın Avrupa ailesine ait olduğunu açıkça gösterdiğini söyleyen Scholz, “Oradaki dehşet görüntüleri asla unutmayacağım” dedi. Scholz, Ukrayna’nın AB üyeliği konusunda olumlu bir karar alınması için uğraşacağını belirtti.

Silahlar Ukrayna’ya Ulaştı

Öte yandan Almanya tarafından gönderilen obüsler Ukrayna'ya ulaştı. Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov yaptığı açıklamada, Almanya tarafından taahhüt edilen ilk ağır silah teslimatının Ukrayna'ya ulaştığını ve teslimatın içinde Panzerhaubitze 2000 tipi kundağı motorlu obüslerin de olduğunu bildirdi. Reznikov, “Ukraynalı eğitimli mürettebatlı Alman Panzerhaubitze 2000, Ukraynalı topçu ailesine katıldı” dedi.

Alman ordusunun envanterindeki en güçlü topçu silahları arasında yer alan Panzerhaubitze 2000, 40 kilometre mesafedeki hedefleri vurabiliyor. Almanya, geçtiğimiz mayıs ayında, Hollanda’nın söz verdiği bu tür 5 topçu sistemine ek olarak, Ukrayna'ya 7 adet kundağı motorlu obüs tedarik etme sözü vermişti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Almanya'nın gönderdiği silah paketinin içinde 30 adet Gepard tipi kundağı motorlu uçaksavar, 3 adet MARS II tipi çoklu roketatar sistemi ve 500 adet MANPADS (Man-portable air-defense system) olduğunu belirtti.

Ukrayna, Rusya'nın saldırıları karşısında diğer ağır silahların yanı sıra bin adet obüs, 500 adet tank ve bin adet insansız hava aracına ihtiyacı olduğunu açıklamıştı. Ukrayna’ya kundağı motorlu ve çekili obüs tedarik eden diğer ülkeler arasında ABD, İngiltere, Fransa, Norveç ve Polonya yer alıyor.