Almanya'dan Türkiye'ye son bir şans

Almanya'dan Türkiye'ye son bir şans

Alman Hükümeti İncirlik konusundaki krizin aşılması için Ankara hükümetine 2 hafta süre tanıdı.

Almanya ve Türkiye arasında gittikçe derinleşen İncirlik Krizinde Alman Hükümeti Ankara Hükümetine sorunların çözümü için 2 haftalık süre verdi. Ankara hükümetinin İncirlik konusundaki tavrını uzlaşmaz bir şantaj olarak nitelendiren Alman siyasi aktörler, Ürdün’de yeni bir üs kurulması fikrine ise gerçekleşmesi daha olası bir alternatif olarak bakmakta.

Almanya’da yayın yapan Der Spiegel, Alman Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarına dayandırdığı bir haberde İncirlik krizinin çözümü konusunda Türkiye’ye 2 haftalık süre tanındığını açıkladı. Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel başkanlığında Türkiye ile yürütülecek İncirlik Müzakerelerinin 2 hafta süreceğinin planlandığını belirten der Spiegel, Alman tarafının beklentilerinin karşılanmaması halinde Almanya’nın İncirlik yerine Ürdün’de yeni bir üs alternatifini masaya yatıracağını belirtti. İncirlik Üssü ile ilgili Türk ve Alman makamlarının gerçekleştireceği müzakerelerinden olumlu bir sonuç beklenemeyeceğini açıklayan Dergi, bu tespitini Yeşiller Partisi Milletvekili Agnieszka Brugger’in, ‘Türkiye’nin tüm provokasyonları karşısında kendini gülünç duruma düşürdüğünü’ sözleriyle destekledi.

Brüksel’de gerçekleştirilen NATO toplantısında da ilerleme kaydedilmeyen İncirlik Krizi, Alman hükümetini ve politikacılarını Ortadoğu’da yeni bir üs kurmaya itiyor. Türkiye’nin Alman milletvekillerinin İncirlik Hava Üssü’nde görevli Alman askerlerinin ziyaretine izin vermemesi askerlerin çekilmesini gündeme getirdi. IŞİD ile mücadele kapsamında üste 260 Alman askeri, Tornado tipi keşif uçakları ve yakıt ikmal uçakları bulunuyor.

İncirlik’te yaşanan kriz üzerine Almanya alternatif üs arayışına başlamış ve Ürdün ile temas kurmuştu. Ürdün’ü ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen Ürdün Kralı Abdullah’ın “İncirlik’teki Alman Ordusu’na ait yakıt ikmal uçaklarıyla Tornado tipi keşif uçaklarının Ürdün’e taşınmasının zaruri hale gelmesi halinde her türlü yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını belirttiğini” ifade etmişti.