Almanya'ın gözü Tük ekonomisinde: Ekonomik Çöküş Yakın

Almanya'ın gözü Tük ekonomisinde: Ekonomik Çöküş Yakın

Ünlü Alman Der Spiegel dergisi bu haftaki kapak konularından birini Almanya ile son dönemde ilişkileri iyice gerileyen Türkiye ve Türk Ekonomisine ayırdı. Türk ekonomisini ‘çöküş yakın’ tespitiyle analiz eden Alman Der Spiegel Dergisi, eleştirilerinde Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı da hedef aldı.

Türk ekonomisinin kötü gidişatını yine bir Türk bankacısının yaptığı yorumlara dayandıran Der Spiegel, 'Erdoğan başka bir alemde yaşıyor artık, durumun vahametinin farkında değiller” sözlerine haberde yer verdi.

Hayalet Ekonomi

Bir dönem baş döndürücü bir hızla gelişen Türk ekonomisinin şaşaalı günlerinin geride kaldığına vurgu yapan Der Spiegel, ekonomi çevrelerine yönelik polis operasyonları ve şirketlere kayyımlar aracılığıyla yapılan el koymalara da dikkat çekti. Ekonominin can damarı olarak değerlendirilen Kapalı Çarşı ve Kayseri gibi merkezlerde hayaletlerin dolaştığını ‘Kapalı Çarşı'daki 2000 dükkanın 600'ünün kapandı’ cümlesiyle belirten Spiegel, turizm gelirlerinin düşmesinin de ekonomiyi dar boğaza sürüklediğini yazdı.  

El Koymalar Yatırımcıyı Kaçırıyor

Ak Partiye destek veren işadamlarının dahi son dönemde yaşanan el koymalardan etkilendiğini belirten Spiegel, İşadamı Hacı Boydak örneğini verdi. Özellikle kitlesel tutuklamaların ve el konulan şirketlerin bu çöküşte çok etkili olduğunun altı çizilirken, 'Türkiye'de Erdoğan'ı eleştiren kimsenin artık güvencede' olmadığı da savunuldu. 2003-2012 yılları arasında 400 Milyar Dolar yabancı yatırımının geldiği Türkiye’de gelinen süreçte bu varlığın %40’ının geri döndüğünü belirtti.