Altan Tan: Kürt siyasetine bir grup fedai rolü vermek istediler

Altan Tan: Kürt siyasetine bir grup fedai rolü vermek istediler

HDP Diyarbakır milletvekili Altan Tan Peyamakurd haber sitesine verdiği röportajda Orta Doğu'daki son gelişmeler ve Kürtlerin durumuna dair açıklamalarda bulundu.

Altan Tan, Orta Doğu'daki son gelişmelerin dünya çapında bir egemenlik mücadelesinin parçası olduğunu Kürtlerin bu çekişmenin içinde duracakları yerin önemli olduğunu söyledi. IŞİD'i Orta Doğu'yu yeniden şekillendirmek isteyen güçlerin ortaya çıkardığını ve bu güçler tarafından yönlendirildiği değerlendirmesinde bulundu.

Tan şöyle devam etti: "Şimdi Kürtler ne yapacak? Ortadoğu’daki kaosun çatışmanın bir parçası mı olacak, yoksa Ortadoğu’nun barışının mı bir parçası olacak? Esas en önemli sor budur. Ben bir Kürt, Ortadoğulu bir sünni olarak, Müslümanların da, Kürtlerin de barışın bir parçası olmalarını istiyorum. Tıpkı diğer dinlerin ve halkların da barışın bir parçası olmalarını istediğim gibi. Bizler kaosun bir parçası olamayız. Mesela ben Türkiye’deki bu hendek olaylarına da karşı çıktım. Çünkü Kürt siyasetine, bu dünya savaşındaki bir grup fedai rolü vermek istediler. Hendekler kazın, iç savaş çıkarın; buradan size bir ekmek çıkar, hesabıydı. Bunun yanlış olduğunu söyledim. Kürt halkı barışın parçası oldu. Bu olaylara destek vermedi."

Kürtlerin devletleşmelerinin Türkiye, Bağdat’a ve İran’a da bir zararı olmayacağını, aksine faydalı olacağına da değinen Tan "Kürtlerin de birkaç yüzyıldır devam eden statüsüzlük hali, psikolojik durumları düzelmiş olur. Kürtlerin de herkes gibi bir bayrağı, yeri, ismi olur. Birleşmiş Milletler’de bir sandalyesi olmuş olur. Bu şekilde eski kavgalar geçmişte kalır. Irak’ta yeni oluşacak Kürdistan oluşumunun içinde, Kerkük ve Musul’un da olması gerekir. Yani Türkmenlerin, Arapların ve Kürtlerin de birlikte yaşayabilecekleri bir devlet olmasını istiyorum." dedi.