Amed Spor ve Zarok Tv yöneticileri üzerimizde büyük baskı var

Ayrımcılığın Apolitik Halleri’ başlıklı panelde, Amedspor ve Kürtçe çizgi film kanalı Zarok Tv’nin maruz kaldığı baskılar konuşuldu. Zarok Tv Koordinatörü Demiral, ‘Üzerimizde o kadar baskı var ki kendi kendimizi sansürler hale geldik’ derken, Amed Spor Başkanı ise ‘İsmimiz Amed Spor olduktan sonra inanılmaz ayrımcılığa ve saldırılara maruz kaldık.

Amed Spor ve Zarok Tv yöneticileri üzerimizde büyük baskı var

İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Amed’de düzenlenen ‘Ayrımcılığın Apolitik Halleri’ başlıklı panelde, Amedspor ve Kürtçe çizgi film kanalı Zarok Tv’nin maruz kaldığı baskılar konuşuldu. Zarok Tv Koordinatörü Demiral, ‘Üzerimizde o kadar baskı var ki kendi kendimizi sansürler hale geldik’ derken, Amed Spor Başkanı ise ‘İsmimiz Amed Spor olduktan sonra inanılmaz ayrımcılığa ve saldırılara maruz kaldık. Fenerbahçe’nin Türk futbolcuları, kadın takımımızın verdiği çiçekleri dahi almadı’ diye isyan etti

10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası etkinlikleri kapsamında Diyarbakır Hak İnisiyatifi tarafından “Ayrımcılığın ‘apolitik’ halleri” konulu panel düzenlendi. Moderatörlüğünü Diyarbakır Hak İnisiyatifi Koordinatörü Reha Ruhavioğlu’nun yaptığı panelde konuşmacılar olarak Amedspor Kulübü Başkanı Nurullah Edemen ile Zarok TV Genel Koordinatörü Dilek Demiral yer aldı. Zarok TV ile Amedspor üzerindeki baskı ve ayrımcılığın konuşulduğu paneli çok sayıda katılımcı takip etti.

Toplum ayrımcılığı içselleştirmiş

Panelin açılış konuşmasını yapan moderatör Reha Ruhavioğlu, toplumda ayrımcılığın içselleştirildiğini belirterek, Türkiye’de kimliklere rol biçildiğini ve insanların bu kimlik çerçevesinde hareket etmeleri beklendiğini ifade etti.

‘Amedspor’ u siyasi etiket olarak algılıyorlar

Amedspor Başkanı Nurullah Edemen de, Amedspor’un hikayesinin isminin değişmesiyle başladığını dile getirerek, “Kulübün ismini Amedspor yaptıktan sonra ciddi sorunlarla karşılaşmaya başladık. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ismimize ve rengimize çok takıldı. İsmimize sürekli olarak siyasi bir etiket olarak bakıldı. Linç girişimlerine maruz kaldık. 44 yaşımdan sonra saldırıya uğradım, bu saldırıda burnum kırıldı” dedi.

39 maçtır deplasmanda ceza verildi

Edemen, şunları dile getirdi: Türkiye’de eşi benzeri görülmemiş şekilde Amedspor’a 39 maçtır deplasmanda seyirci yasağı uygulanıyor. Her söylediğimiz sorun yapıldı. ‘Çocuklar ölmesin maça da gelsin’ dediğimiz için bile ceza aldık. Bize uygulanan seyirci yasaklarına ilişkin İçişleri Bakanlığı’na ısrarla yasakların sebebini sorduğumuzda bize, ‘sizin güvenliğiniz için yasak koyuyoruz’ denildi.

Fenerbahçe takımı çiçeğimizi almadı…

Deplasmanlarda maruz kaldığımız saldırılara karşılık biz rakiplerimizi hep çiçeklerle karşıladık. Havaalanına gelen Fenerbahçe Futbol Takımını karşılaması için kadın futbol takımımızı gönderdik. Orada Fenerbahçe takımının Türk futbolcuları kadın futbolcularımızın verdiği çiçekleri almadı” dedi.

Çocuklar kendi dilinden uzak büyüdü

Zarok TV Genel Koordinatörü Dilek Demiral ise Zarok TV’nin hikayesini anlatarak başladığı konuşmasında şunları söyledi: ”Amacımız bütün Kürt çocuklarının ekranı olabilmek. Kürdistan’da bulunan tüm inançları ve düşünceleri yansıtmaya gayret ediyoruz” dedi.

Kendi kendimizi sansürlemek zorunda kalıyoruz

Demiral; ”Yayın içeriklerinde ‘Kürdistan’ kelimesini kullanmak ceza gerekçesi yapılıyor. Kanalda Kürt büyüklerinin sözlerini paylaştığımız zaman troller, ayrımcılık yaptığımızı iddia ederek bizi ‘bölücü’ olmakla itham ediyorlar. Bizi bu şekilde apolitikleştirmeye çalışıyorlar. Programlarımızı 5 defa izlemek zorunda kalıyoruz. Bu şekilde aslında kendi kendimizi sansürlüyoruz diyebiliriz” diye sözlerine ekledi.