Amedspor maçında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Amedspor-Bursaspor maçında Kürdistan bayrakları açtıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişi adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

Amedspor maçında gözaltına alınanlar serbest bırakıldı

Amedspor-Bursaspor maçında Kürdistan bayrakları açtıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 5 kişinin ifadesi emniyette alındı.

Fezlekeler hazırlandıktan sonra savcılığa çıkarılanlar ifadeleri alındıktan sonra adli kontrol şartı ile serbest bırakılmaları istenerek mahkemeye sevkedildi.

Mahkeme, haklarında adli kontrol şartı ve yurt dışına çıkma yasağı ile serbest bırakılmalarına karar verdi.

“Katledilen Jina Emini’ye dikkat çektik”

Mahkemeye çıkarılıp serbest bırakılanlardan Mustafa Konuk, İran “ahlak polisi” tarafından katledilen Jina Emini’ye dikkat çekmek istediklerini belirtti.

Rûdaw Diyarbakır Temsilcisi Maşallah Dekak’a konuşan Konuk, “Bize giydiğiniz tişörtlerdeki sembol ve renkler terör örgütünün sembol ve renkleri dediler. Biz de katledilen kızımız Jina Emini’nin resmiydi, bu kızımız haksız yere vahşice öldürüldü bunu ifade etmek ve gündeme getirmek için bu tişörtleri giydik. Ayrıca Kürdistan bayrağı açtık ‘Biji Kürdistan’ dedik ama statta bulunan 10 bin kişi de ‘Biji Kürdistan’ dedi. Bunun üzerine bizi çağırdılar, bir gece gözaltında tutulduk, bugün mahkemeye çıkarıldık. Mahkemede de aynı soruyu sordular ve aynı yanıtı verdik. Kürdistan bayrağının suç unsuru olmadığını, Kürt olduğumuzu, Kürdistanlı olduğumuzu ve bunun suç olduğunu görmediğimizi söyledik” ifadelerini kullandı.  

Tişört ve bayraklar nedeniyle gözaltına alınacakları ihtimalini göz önünde bulundurduklarını belirten Konuk, “Statta güvenlik güçleri bizi gözaltına almak istedi ama oradakiler çevremizi sardı ve o kalabalıkta bizi almadılar. Maçtan sonra telefonla aradılar gittik. Gizli saklı bir şeyimiz yok. Biz yanlış, yasak birşey yapmadık. Katledilen kızımıza dikkat çektik o kadar” dedi.

Ne olmuştu?

25 Eylül Pazar günü Diyarbakır Stadyumu’nda oynanan ve Amedspor’un 2-0 üstünlüğü ile sonuçlanan Bursaspor maçında tribünde bazı taraftarlar Kürdistan bayrağı açmıştı.

Görüntülerin sosyal medyada paylaşılmasının ardından önce Diyarbakır Valiliği, sonra da Türkiye İçişleri Bakanlığı, bayrak açanlar hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Maçın ardından hakkında gözaltı kararı çıkarılan 7 kişiden 5’i “terör propagandası” yaptıkları gerekçesi ile gözaltına alındı.