Trump, Stephen Bannon'u Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çıkardı

Donald Trump'ın başdanışmanlarında Stephen Bannon'un Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çıkarıldığı haberi Washington'a bomba gibi düştü.

Trump, Stephen Bannon'u Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çıkardı

Bloomberg ve Reuters, ABD Başkanı Donald Trump'ın iddialı strateji danışmanı Stephen Bannon'un Ulusal Güvenlik Konseyi'nde çıkarıldığını flaş haber olarak duyurdu.

Donald Trump Ulusal Güvenlik Konseyi'ni tamamen yeniden yapılandırdığı haber ajansaları tarafında iddia edildi.

Ulusal Güvenlik Konseyi, dış ve güvenlik politikaları gibi stratejik konularda Başkan'a danışmanlık yapmakta.

Ulusal Güvenlik Konseyi'nde yeniden yapılandırılmaya gidilmesinde Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Herbert Raymond Mc Master'ın kilit rol oynadığı gelen iddialar arasında.

Stephen Bannon, Cumhuriyetçi Parti içinde bile "ırkçı ve aşırı sağcı" olarak nitelendirilmiş bir isimdi.

Özellikle basına karşı tavrı dikkat çeken Bannon, Trump'ı eleştiren medyaya "bir süre çenesini kapalı tutması" mesajını vermişti.

Bannon'ın Güvenlik Konseyi'nden çıkarılacağına yönelik ilk haberler Pazar günü Washington Post gazetesinde yer aldı.

Gazetenin haberinde Trump'ın, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni tamamen değişitirip yeni ekibin başına damadı Jared Kushner'i getireceği iddia edilmişti.

Nefret söylemi yapmakla eleştirilen Breitbart yayın kuruluşunun yönetim kurulu başkanı olan Bannon, geçmişte parti söyleminin dışında açıklamaları ve tutumu ile dikkat çekmişti.

ABD ordusunda subaylık yapan, ülkenin önde gelen yatırım bankalarından Goldman Sachs'ta da çalışmış olan 62 yaşındaki Bannon'ın danışman olarak atanması Demokrat Parti yetkilileri tarafından 'alarm verici' olarak nitelendirilmişti.

Bannon'dan önce Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak atadığı Michael Flynn göreve gelmeden önce Rus yetkililerle görüştüğü iddialarının ardından gelen baskılar üzerine Şubat ayında istifa etmişti.

Flynn'in ardından uzun görüşmeler sonunda aynı göreve H.R. McMaster getirilmişti. McMaster'ın Trump'la bu göreve gelmeden önce 'kendi ekibiyle çalışma' şartı koştuğu Trump'ın da bu şartı kabul ettiği belirtilmişti. ABD medyası Bannon'ın Konsey'den çıkarılmasının McMaster'ın talebi olduğunu ifade ediyor.