Trump: Kürtler binlerce askerlerini bu amaç uğruna kaybetti. Daha iyisini hak ediyorlar

İngiliz The Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekme kararına dair yayımladığı başyazısında, “IŞİD'le savaşta binlerce asker kaybeden Kürtlerin daha iyisini hak ettiğini” yazdı.

Trump: Kürtler binlerce askerlerini bu amaç uğruna kaybetti. Daha iyisini hak ediyorlar

İngiliz The Times gazetesi, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekme kararına dair yayımladığı başyazısında, “IŞİD'le savaşta binlerce asker kaybeden Kürtlerin daha iyisini hak ettiğini” yazdı.

The Times gazetesi bugünkü başyazısında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki Amerikan askerlerini geri çekme kararını değerlendirdi.

Times başyazısında, son dönemde IŞİD'e katılan yabancı savaşçıların, Rojava’daki Kürt birlikler tarafından yakalandığı hatırlatılan yazıda, şu ifadeler kullanıldı:

“Bu durum, IŞİD terör örgütünün hâlâ dikkat edilmesi gereken bir güç ve Kürtlerin bu savaşta Batı'nın hâlâ etkili bir müttefiki olduğunu gösteriyor. Buna rağmen düşmanları Kürtleri dört bir yandan kuşatıyor ve Kürtler, dost bildiklerinden isteksiz bir destek görüyor.”

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'deki askerlerini çekme sözünün ülkede bir iktidar boşluğu yaratacağına işaret eden The Times, söz konusu boşluğu Rusya, İran ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın doldurağını belirtti.

Taraflardan hiçbirinin de sahada uygun bir müttefik olamayacağı, hatta katliamlarının ve bombardımanlarının yıllardır ödüllendirildiğine yer veren gazete, ABD'nin Suriye'deki varlığın azaltılmasının makul sebepleri olduğunu kabul ediyor.

ABD’nin kararının yine de, yarım milyondan daha fazla insanın hayatını kaybettiği savaşa asker göndermek istemeyen Batı'nın etkili kara gücü olarak görev yapmış olan Kürtlerin durumu hesaba katılmadan alındığı vurgulanıyor.

Başyazıda ayrıca, şu ifadelere yer veriliyor:

“Cephe hattında savaşan Kürtlerin tümü olmasa da birçoğu, solcu PKK isyancılarıyla bağları olan YPG adına savaşıyor. Türkiye onları, toprağından da bir parça alarak ayrı bir Kürt devleti kurmayı amaçlayan teröristler olarak görüyor. Suriyeli Kürtler bu suçlamayı reddediyor ve sadece gelecekteki federal Suriye'de özerk bir varlıklarının olmasını istediklerini iddia ediyorlar.

Bolton, bu hafta, ancak Ankara Kürtlere karşı bir harekette bulunmazsa ABD'nin askerlerini çekeceği konusunda Türk liderleri ikna etmeye çalıştı. Birçok Kürt, bunun beklenen etkiyi yapacağına inanmıyor. Sonuç olarak, koruma sağlaması karşılığında Esad'le bir anlaşma yapmaya çalışıyorlar.”

YPG ile Esad rejiminin anlaşması ihtimalini "Trump'ın yanlış hesabı" olarak nitelendiren The Times, "Bu durum Amerika'nın her yerdeki müttefiklerine yıkıcı bir mesaj göndermiş olacak. ABD Kürtlere vazgeçmemesini ve Washington'ın Ankara'yı zaptetme kabiliyetine güvenmesini söylüyor" görüşüne yer verildi.

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mart'taki yerel seçimler öncesi, “Kürt gerillalara seçmeni memnun edecek bir darbe indirmekte” sabırsız olma ihtimali yüksek denilen yazının sonunda şu görüşü paylaştı:

“Bir savaştan çekilme kararı aceleyle alınmamalı ve sosyal medyadan duyurulmamalı. ABD'nin planı akıllıca olmalı. Zekice oynanırsa, Suriye'den çok yavaş bir şekilde çekilmek, Erdoğan'ı şimdi olduğundan daha güvenilir bir NATO müttefiki haline getirebilir.

IŞİD'le savaş hâlâ bitmedi. Bu hafta yakalanan yabancı savaşçılar bunu gösteriyor. ABD'nin (Suriye'deki) varlığı ucu açık olmak zorunda değil ancak bu varlığın stratejik bir amacı olmalı. Bu da açıkça IŞİD'in yeniden doğuşu ihtimalini ortadan kaldırmakla bağlantılı olmalı.

Kürtler binlerce askerlerini bu amaç uğruna kaybetti. Daha iyisini hak ediyorlar.