Trump'ın 'çekiliyoruz' dediği anlarda, ABD'li yetkili ile DSG komutanı arasında ne konuşuldu?

Trump'ın 'çekiliyoruz' dediği anlarda, ABD'li yetkili ile DSG komutanı arasında ne konuşuldu?

ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye ve Türkiye ile ilgili git-gellerle dolu politikası, ABD'de de tartışmaları beraberinde getirdi. Uzmanlar, arapsaçına dönmüş bir Suriye politikasının Ortadoğu'ya daha fazla savaş getireceği uyarılarında bulunuyor.

ABD merkezli The New Yorker yazarı Robin Wright, Suriye Demokratik Güçleri Başkomutanı Mazlum Abdi'nin, (ABD'nin Suriye'den asker çekme kararına atfen sarf ettiği) "Bu karar ABD müttefikleri, çıkarları ve ABD kurumları için zararlı olacaktır" sözlerine dikkat çektiği yazısında, Trump'ın çekilme kararının ardından sahada yaşanan gelişmeleri ve ABD'nin çekilme kararının olası etkilerini şu satırlarla özetledi:

"Gece yarısı saat 3.00'te, Suriye'deki Amerikan özel kuvvetler komutanı, ABD koalisyonu adına IŞİD'e karşı yürütülen savaşı yöneten Kürt milis gücününün komutanı Mazlum Abdi ile bir telekonferans gerçekleştirdi. ABD'li komutanın kötü haberleri vardı. Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesinin ardından, Kuzey Suriye'ye yakında müdahale edecek Türkiye'nin yanında duracağını söyledi. 

Türkiye sınırının Suriye tarafında iki kilit askeri noktada konuşlanan ABD askerleri hızla çekilecekti. Mazlum ve IŞİD'e karşı beş yıl süren savaşta 11 bin savaşçısını kaybeden SDG kendi başlarınaydı artık. 

Mazlum, birkaç saat sonra bana telekonferansta konuşulanları aktardı: 'Buradaki Sonuçları yıkıcı olur. Amerikalılara savaşa hazırlanmamız gerektiğini söyledik. Kürtler kendilerini savunacaktır. Gideceğimiz bir yer yok. Bu Türkiye ile Kürtler arasında bir savaş demek. Araplar da bir Türk istilasını kabul etmeyecektir.'

Mazlum'un dikkat çektiği bir başka sorun da, 12 bin IŞİD savaşçısının SDG tarafından ele geçirildiğiydi: 'Bu karar, IŞİD'in halifeliği yeniden başlatma umutlarını arttırır. Gözaltı merkezlerindeki tutukluların morali yerinde. Kaçabileceklerini umuyorlar.

SDG bir devlet değil bilindiği gibi ve çok az yabancı destek alıyor. IŞİD halifeliği düştüğünden bu yana, IŞİD artıkları ile başa çıkmaya çalışıyorlar. El-Haw gözaltı merkezinde tutulan 80 bin IŞİD'li, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye operasyon sinyali vermesinin ardından daha saldırganlaştı. El Haw, siyah çarşaflar, elbiseler ve örtüler giyen kadınlar tarafından yönetilen mini bir halifeliğe döndü.

Trump'ın bomba etkisi yaratan Suriye politikası değişikliği, Washington'da da alarm zillerini çaldı, hatta Trump'ın en yakın Cumhuriyetçi müttefikleri arasında dahi. BM eski Büyükelçisi Nikki Haley, 'Arkamızın kollanmasını istiyorsak müttefiklerimizin arkasını her zaman kollamalıyız. Kürtler, Suriye'de IŞİD'e karşı savaşımızda çok yararlıydılar. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata' paylaşımında bulundu ve #TurkeyIsNotOurFriend (Türkiye bizim dostumuz değil) etiketini kullandı.

Mazlum bana, Washington'un taahhütlerini yerine getirmediğini ve ağır bir bedelle karşı karşıya kalabileceğini söyledi: 'Bu karar ABD müttefikleri, çıkarları ve kurumları için de zarar verici. ABD'nin güvenilirliğini tehdit ediyor."