Trump'ın 'fırtına öncesi sessizlik' açıklaması ne anlama geliyor?

Trump'ın 'fırtına öncesi sessizlik' açıklaması ne anlama geliyor?

ABD medyasına göre, Donald Trump ordu komutanlarıyla yaptığı toplantıdan sonra sarf ettiği 'fırtına öncesi sessizlik' ifadeleriyle İran ile yapılan nükleer anlaşmayı iptal edeceğinin sinyalini verdi. Amerikan medyası, Trump'ın gelecek Perşembe günü anlaşmanın iptal edildiğini açıklayacağını öne sürdü.

Ordu komutanlarıyla Beyaz Saray'da buluşan ve fotoğraf çekimi sırasında 'fırtına öncesi sessizlik' ifadelerini kullanan Trump'ın bu sözleri önce Kuzey Kore'ye yönelik olarak algılandı ancak New York Times konuyla ilgili bilgilendirilmiş kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Trump'ın İran'ı kastettiğini öne sürdü. 

Trump'ın 'fırtına öncesi sessizlik' sözlerinin ardından gazeteciler neyi kastettiği yönünde sorular sormuş ancak ABD Başkanı bu sorulara 'Göreceksiniz' şeklinde bir yanıt vermekle yetinmişti.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Donald Trump önümüzdeki hafta ABD'nin ulusal güvenlik çıkarlarına uymadığı gerekçesiyle İran ile yapılan nükleer anlaşmayı iptal ettiğini açıklayacak.

Nükleer anlaşma nedir?

İran ile 6 ülke arasında 2015 yılında imzalanan nükleer anlaşma, İran'ın nükleer silah geliştirmesini engellemeyi hedefliyordu.

İran, ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere ve Almanya'nın taraf olduğu anlaşmaya göre, İran'ın nükleer çalışmaları sınırlandırılıyor, karşılığında İran'ın uluslararası pazarda ticaret yapmasını engelleyen ambargo kaldırılıyordu.

Trump'a göre utanç verici bir anlaşma

İran ile yapılan nükleer anlaşmayı, ABD için bir utanç olarak tanımlayan Trump, İran'ın anlaşmanın şartlarına uymadığını belirtiyor. Ancak Ulusalararası Atom Enerjisi Kurumu ve ABD ordusu İran'ın anlaşma şartlarını yerine getirdiği görüşünde.

Trump geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, "İran rejimi Ortadoğu'da terörizmi destekliyor ve bölgeye şiddet ile kaos ihraç ediyor. Bu İran'ın saldırganlığına ve nükleer hırslarına neden son vermemiz gerektiğini gösteriyor. İran hakkında kısa süre içerisinde bir açıklama duyacaksınız" ifadelerini kullanmıştı.