Trump'ın Kasım Süleymani'yi tanımayıp 'Kürtler' zannettiği söyleşi gündem oldu

Trump'ın Kasım Süleymani'yi tanımayıp 'Kürtler' zannettiği söyleşi gündem oldu

Amerikan basını, ABD Başkanı Donald Trump'ın İranlı general Kasım Süleymani'yi ve komutanı olduğu Kudüs Gücü'nü dört yıl önce 'Kürtler' zannettiği söyleşiyi yeniden gündeme getirdi. "Dört yıl önce Süleymani'nin kim olduğuna dair en ufak fikri olmadığı ama şimdi 3. Dünya Savaşı'nı başlatmanın eşiğinde durduğu" eleştirisiyle hatırlatılan söyleşide Trump, 'Kudüs' sözcüğünü 'Kürtler' diye anlamıştı.

Amerikan basını, ABD Başkanı Donald Trump’ın suikast emrini verdiği İranlı general Kasım Süleymani’yi ve komutanı olduğu Kudüs Gücü’nü dört yıl önce ‘Kürtler’ zannetmesiyle dalga geçiyor. Trump’ın henüz başkan adayı olduğu 2015’te Kudüs Gücü’nü Kürtlerle karıştırdığı söyleşi yeniden gündeme geldi.

Trump Eylül 2015’te muhafazakâr sunucu Hugh Hewitt’in hızlı bir soru-cevap formatına sahip olan radyo programında, “General Süleymani’ye aşina mısınız?” sorusuyla karşılaştı. Soru karşısında tereddüt eden Trump sadece, “Evet – ben – haydi, biraz daha bilgi verin – haydi. Anlatın” diyebilmişti. Hewitt’in “Kudüs Gücü’nü yönetiyor” demesi üzerine de, ‘Kürtler’ dendiğini zannedip önceki Amerikan yönetimlerine eleştiriyi esirgememişti: “Bu arada ben, Kürtlere bizim tarafımızdan korkunç bir şekilde kötü davranıldığına düşünüyorum.”

Sunucu bunun üzerine dönemin başkan adayını düzeltmek zorunda kalarak, “Hayır, Kürtler değil, Kudüs Gücü, İran Devrim Muhafızları’nın Kudüs Gücü. Kötü adamlar” dedi. Trump da, “Kürtler dediğinizi zannettim” yanıtını verdi.

Hewitt, ‘İran’la nükleer anlaşma sonucunda Süleymani’nin olumlu yönde tavrının değişeceğine inanıp inanmadığını’ sorunca da, Trump nükleer anlaşmaya yönelik eleştirilerini kendine özgü ‘yüzeysel’ yanıtlarından biriyle yineleyip tartışmadan sıyrıldı: “İran’ın şu an istediklerini yapabilecekleri şekilde sürücü koltuğunda oturduğuna inanıyorum.”

Trump kampanyası sırasında bu söyleşi gündeme getirildiğindeyse, “Hugh bana birbiri ardına Arap isimleri sıralıyordu ve herhangi bir yerde, bu isimleri bilebilecek çok az kişi bulabilirsiniz” savunması getirdi.

Amerikan basınıysa, Süleymani suikastı sonrasında bu söyleşiyi yeniden gündeme getirerek “Trump’ın dört yıl önce Süleymani’nin kim olduğuna dair en ufak bir fikri olmadığını ama şimdi 3. Dünya Savaşı’nı başlatmanın eşiğinde durduğunu” yazdı.