Ankara-Şam görüşmesi Suriye'de protesto edildi

Türkiye destekli yönetimindeki Bab, Cerablus, İdlib ve Efrin'de Ankara ile Şam arasındaki yakınlaşma süreci protesto edildi. Protestolarda, "Erdoğan dinle!" ve "Şehitlerin kanı satılamaz" sloganları atıldı.

Ankara-Şam görüşmesi Suriye'de protesto edildi

Türkiye ile Suriye hükümeti arasındaki resmi görüşmelerin yürütülmesina tepki göstermek amacıyla bugün Suriye muhalefetinin kontrolünde 22 şehir ve kasabada protestolar düzenlendi.

Rojava'nın Efrin bölgesinde çoğunluğu Araplardan oluşan kişi Efrin merkez, Mabate, Cindires ve Raco ilçelerinde meydanlara sahip iki ülke arasındaki uzlaşma çabalarını kınadı.

TSK'nın “Fırat Kalkanı” bölgeleri içerisinde yer alan Halep'in Bab, Cerablus ve Kabasin ilçelerinde protestolar düzenlendi.

İdlib merkez ile birçok köy ve kasabada da büyük gösteriler düzenlendi.

Türkiye'nin yönlendirmesi Suriye muhalif güdümünün kontrolünde İdlib ve Bab'da da protestolar düzenlendi. Sınırda toplanan protestocuların, "Erdoğan dinle!" ve şehitlerin kanları satılamaz" sloganları atıldı.

Rusya arabuluculuğunda Türkiye ile Suriye hükümetleri arasında ilerleyen normalleşme süreci, muhalif kesimin tepkisine yol açtı.

Rojava yönetimi görüşmelerinin yönetiminin yok etmeye yönelik olduğunu söylerken, Türkiye'nin halefliğini yaptığı Suriye muhalif grupları ise Esad yönetimi ile varılan anlaşmadan kaynaklanan sorunlar.

ABD: Desteklemiyoruz

ABD'den yapılacak Şam ile Ankara arasındaki görüşmelerin desteklenmeyeceği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price'ın geride kaldığı günün sonunda , Türkiye ile Suriye arasında gerçekleşen görüşmelere ilişkin "Söyleyebileceğim tek şey politikamız değişmedi.

Rusya'nın arabuluculuğunda 28 Aralık'ta Moskova'da Rusya, Türkiye ve Suriye savunma bakanları arasında gerçekleşen üçlü görüşmenin ardından Rojava ve Suriye'de Türkiye destekli dış denetimlerini dışlayan gösteriler içeriyordu. 

Sürecin dışişleri bakanları ve ardından liderler düzeyinde ilerlemesinin planlandığı açıklanmıştı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı konuşmada Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yüz yüze bir görüşmenin planlandığını teyit etmişti.

HTŞ liderinden Türkiye'ye tepki

İdlib'de kontrolü elinde bulunduran heyet Tahrir el Şam (HTŞ) örgüt lideri Ebu Muhammed el-Colani , Türkiye'nin Suriye ile normalleşme girişimlerini “U dönüşü” diye nitelendirerek “Şam'a ulaşıp hükümeti devirene kadar mücadeleye devam edeceklerini” söyledi.