Ankara’da S-400 satrancı

Türkiye’nin Rusya’dan almayı kararlaştırdığı S-400 füzeleri konusunda Ankara’da kritik bir süreç yaşanıyor. Ankara, S-400’lerin Türkiye’ye gelmesini geciktirebilecek ortak komisyon teklifini masada tutarak ABD’nin yaptırımından kurtulmayı hedeflerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Washington’ın S-400’lerin alımını erteleme talebinden söz etmesi dikkat çekici bir gelişme olarak değerlendirildi. Süreci izleyen Moskova ise Türk askerlerinin S-400 eğitimine başlayacağını açıklayarak karşı hamle yaptı.

Ankara’da S-400 satrancı

ABD’nin Türkiye’yi Rusya’dan S-400 alım kararından vazgeçirmek için baskısı sürerken bu hafta başında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’den Ankara ziyaretinde S-400’lerle ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Daha önce Türkiye’nin Rusya’dan S-400 alma kararıyla ilgili “Hangi teçhizatı alacağına NATO üyesi ülke kendisi karar verir” diyen Stoltenberg, ilk kez Ankara’nın S-400 kararının sonuçlarından “endişe duyduğunu” söyledi ve Ankara’nın ABD yaptırımlarına yol açmayacak karar almasını umduğunu belirtti. 

NATO hakem olsun

Stoltenberg’in ziyaretinin ardından diplomatik kulislerde S-400’lerin Türkiye’ye geliş sürecinin erteleneceği yönünde iddialar yer aldı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, önceki gün bu iddiaların sorulması üzerine “S-400’ün Türkiye’ye getirilmesi konusunda bizim tarafımızdan erteleneceğine yönelik bir açıklama olmadı” ifadesini kullanırken ABD’den S-400’lerin hiç alınmaması veya ertelenmesi yönünde taleplerin geldiğini söyledi. Çavuşoğlu, “S-400 konusunda ABD’nin S-400’ün F-35’ler dahil NATO sistemine verebileceği zararlar konusunda iddiaları oldu. Biz de bu iddialara katılmamakla birlikte son sözü uzmanların söylemesi gerektiğini söyledik. Şimdi ortak bir çalışma grubu teklifinde bulunduk. Hatta bu ortak çalışma grubuna NATO’nun başkanlık etmesi gerektiğini açık ve net bir şekilde söyledik” diye konuştu. 

Telefon görüşmesi

Çavuşoğlu bugün ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile telefonda görüşeceğini de açıkladı. Türkiye’nin yapıcı bir tutum izlediğini söyleyen Çavuşoğlu, “Müttefiklerimizden alamadığımız için acil ihtiyacımız olan bir sistemi Rusya en iyi teklifi verdiği için, bize uyduğu için aldık ama bu konuyla ilgili tereddütler varsa, biz de yapıcı önerilerde bulunduk. Buna ABD’nin de evet demesi gerekiyor. Bu şekilde bu meseleyi de iki müttefik olarak halletmiş oluruz” diye konuştu.

‘Erteleme’ senaryosu

NATO başkanlığında kurulacak ortak komisyonda S-400’lerin F-35’lere zarar vereceği yönünde bir rapor çıkmasının olası olduğu belirtiliyor. Böyle bir rapor çıkması durumunda ise daha önce defalarca S-400 alımından vazgeçmeyeceğini vurgulayan Ankara’nın nasıl bir tutum izleyeceği ise belirsizliğini koruyor. Ortak komisyonun kurulması durumunda S-400’lerin Türkiye’ye gelişinin ertelenmesi de muhtemel senaryolar arasında bulunuyor. 

Moskova’dan hamle

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in Ankara ziyaretinin hemen ardından Rusya, Türk askerlerinin S-400 eğitimine geleceğini açıkladı. İlk olarak Rus haber ajansı TASS’ın duyurduğu gelişmeyi Cumhuriyet’in ulaştığı Türk savunma sanayii kaynakları da doğruladı. Yetkililer, yaklaşık 100 kadar Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensubu askerin bu ay sonu ya da haziran ayı başında S-400 eğitimi almak üzere Rusya’ya gideceklerini bildirdi. Gelişmeyi ilk olarak Rusya’nın duyurması, Moskova’nın karşı hamlesi olarak yorumlandı.

Bild: "Türkiye S-400'lerde geri adım atıyor"

Alman Bild gazetesi, Türkiye'nin ekonomik kriz ve olası Amerikan yaptırımları nedeniyle S-400'lerde geri adım attığını iddia etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan habere yalanlama geldi.

Alman Bild gazetesi Türkiye'nin Rusya'dan S-400 satın alma sürecini rafa kaldırdığını iddia etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, S-400 hava savunma sistemi alınmasına yönelik sürecin tamamlandığını ve teslimata Temmuz ayında başlanacağını açıklamıştı. Bild gazetesinin haberinde Türkiye'nin ekonomik kriz ve ABD'nin yaptırım tehditlerinden duyulan endişe nedeniyle S-400'ler konusunda geri adım attığı iddia edildi.

Bild haberi, ismi verilmeyen üst düzey bir Türk diplomata dayandırıldı. Bild'e konuşan diplomatın, "Türkiye'de ekonomik kriz, Erdoğan'ın agresif dış politikası nedeniyle daha da derinleşiyor. Cumhurbaşkanı'nın açıkladığı gibi Temmuz'da teslimat olmayacak. Çünkü böyle bir satın alım Washington'ın yaptırımlarına neden olur ve bu, mevcut Lira krizinde Türkiye'nin ekonomik çöküşü anlamına gelir" ifadelerini kullandığı belirtildi.

Fahrettin Altun'dan yanıt

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise haberi yalanladı. Altun, Twitter hesabından haberi paylaşan Bild gazetesinin sorumlu editörlerinden Julian Röpcke'ye yanıt yazarak, "Sevgili Julian, Kaynaklarınız yanılıyor. Benden duymuş olun: S-400 alımı bitmiş anlaşmadır" ifadelerini kullandı.