Ankara'dan Kerkük Vilayet Meclisinin referandum kararına tepki

Ankara'dan Kerkük Vilayet Meclisinin referandum kararına tepki

Türkiye Dışişleri Bakanlığının resmi sitesinde, Kerkük Vilayet Meclisi'nin (KVM) referanduma katılma yönündeki kararına ilişkin açıklama yapıldı. 

Yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 23 Ağustos 2017 tarihinde Irak'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında referandumdan vazgeçilmesi gerektiğini bir kez daha vurguladığı ve özellikle referandumun aidiyeti tartışmalı bölgeleri kapsamasının taşıyacağı risklere işaret ettiği hatırlatıldı.

Açıklamanın devamı şöyle:

"Bağımsızlık referandumunun yapılması zaten başlı başına bir hata iken, bugün (29 Ağustos) KVM'nin Kerkük'ün referanduma dahil edilmesi yönünde aldığı karar hatalar zincirine yeni bir halka daha eklemiş, Irak Anayasası'nın bir kez daha ciddi ihlalini teşkil etmiştir.

KVM'nin kabul edilmesi mümkün olmayan sözkonusu kararı, Kerkük'ün asli unsurları olan Türkmen ve Arap gruplar tarafından boykot edilmiştir.

Bu vesileyle, Bağdat İdari Mahkemesi'nin 17 Ağustos 2017 tarihinde KVM'nin ve IKBY'nin statüsü tartışmalı bölgelerle ilgili herhangi bir tasarrufta bulunma yetkisinin bulunmadığına hükmettiğini hatırlatırız.

Bahsekonu tehlikeli hareket tarzının ısrarla sürdürülmesi, IKBY'nin ve Irak'ın çıkarına hizmet etmeyeceği gibi, uluslararası toplum tarafından da kabul görmeyecek, ayrıca kritik gelişmelerin yaşandığı bu dönemde bölgenin barış ve istikrarına da katkı sağlamayacaktır."